Парцелът за къща най-евтин край Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:38 / 24.07.2006
1786
Земята за строителство на къща излиза най-евтино в околностите на Пловдив и най-скъпо - около Благоевград, сочи проучване на сайта Investor.bg.

Покупката на къща, разположена в комплекс от затворен тип, е предпочитана от мнозина, решили да вложат парите си или да живеят в подобен имот. Друга добра възможност е да се купи парцел и собственикът сам да построи къща, която в максимална степен да задоволи неговите изисквания. Най-търсени за целта са терени с площ до 2000 кв.м. Предлагането им все още е ограничено.

Най-висока цена ще трябва да платят тези, които са решили да си построят къща в област Благоевград. Към момента там се предлагат около 400 терена с площ до 2 декара, като 90 на сто от офертите са за района на Банско в близост до голф игрището.

Трудно е да се определи цената, тъй като в районите с голям инвеститорски интерес сегментирането на пазара е много голямо. Стойността на квадратен метър започва от 40 и достига 150 евро. Срещу 45 евро/кв.м може да се купи терен от 1300 кв.м с изглед към Рила и Пирин. Сравнително ниската цена се дължи на факта, че имотът е разположен в тази част на голф игрището, което е на около 10 км от Банско. 130 евро пък е цената на квадратен метър земя, която е разположена срещу входа на новостроящото се голф игрище. Липсва предлагане на малки парцели в района близо до лифта. Около Разлог и село Баня също могат да се намерят парцели, подходящи за строителство на еднофамилни къщи. Там цените са далеч по-поносими. Средната стойност на квадратен метър е между 50 и 70 евро, докато в село Баня може да се намерят терени и за 40 евро/кв.м.

Подобни парцели могат да се намерят около столицата и селата около по-големите градове на страната, както и около балнеоложките и зимни курорти като Велинград, Хисаря, Сандански и Банско, съобщават от сайта за недвижими имоти www.imot.bg. В райони като Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Плевен и Стара Загора изборът е минимален, тъй като в голяма степен пазарът на недвижими имоти не е развит и цените са все още много ниски. Квадратен метър урегулирана земя струва между 14 и 37 евро.

Силно предлагане на малки парцели има в област Пловдив. Цените започват от 11 евро/кв.м в Перущица и достигат до 31 евро/кв.м в балнеоложкия град Хисаря. В тази част от областта могат да се купят и по-евтини терени, но те са извън регулация. Срещу 10 000 евро се продава терен от 485 кв.м и лице на улица от 14 метра.
През последните години се забелязва дефицит в предлагането на стари и малки къщи около София, подходящи за съботно-неделна почивка. Това кара част от потенциалните купувачи на подобни имоти да изберат другия, макар и по-скъп вариант, покупка на парцел и строителство на къща.

Естествено това ще им отнеме повече време и средства. Към момента около София се предлагат близо 3000 парцела с големина до 2000 кв.м, посочват от www.imot.bg. Цените варират в зависимост от известността на района и интереса към него. Така например, най-високи са ценовите равнища в Бистрица и Панчарево. Цената на квадратен метър е между 30 и 80 евро. Към тези две населени места през последната година се включи и Говедарци. Засега цените са по-ниски и се движат в диапазона от 35 до 55 евро/кв.м. Предлагат се около 100 терена.

Най-голям избор имат желаещите да си купят сравнително малък терен в Банкя. Там към момента се предлагат над 400 имота с големина до 2000 кв.м, а цената започна от 20 евро/кв.м и стига до 60 евро/кв.м.

.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Лъснаха нови детайли за схемата, в която е участвал арестуваният ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).