Патолозите недостатъчни заради непривлекателния професионален бит

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:33 / 27.05.2009
2458
450 патолози са необходими на страната за нормалното функциониране на здравеопазването. Реално са неколкократно по-малко - 100 души плюс още около 50 вече пенсионирали се специалисти. 

Основната причина за това е тежкият професионален бит, постави проблема  в навечерието на конгреса по патология доц. Бенямин Анави, ръководител на катедрата по обща и клинична патология в Медицинския университет, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Има не само болници, но и градове без патолог. А от бързината на една биопсия понякога зависи човешкият живот.

Липсата на престиж и ниското заплащане от около 600 лв. отблъсквали младите хора от тази специалност. Малкото патолози си докарвали прилични доходи с цената на много труд. "Нашата работа не е тежка като на хирурзите, но е безкрайно отговорна. Ти решаваш има ли пациентът рак или няма", коментира доц. Анави.  

Досега преговорите с Министерството на здравеопазването и здравната каса били безрезултатни, на предстоящия конгрес ще се търсят по-ефективни начини за въздействие върху властите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1):
28.05.2009 УМБАЛ: Патонатомията работи с най-модерната техника и инструментариум
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).