Патриарх Максим отслужи панихида в Бачковския манастир в памет на патриарх Кирил и екзарх Стефан

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:16 / 06.03.2005
1594
Патриарх Максим в съослужение с митрополитите от Светия Синод отслужи в Бачковския манастир панихида в памет на патриарх Кирил и екзарх Стефан, помогнали за спасяването на българските евреи, предаде БНР.
През 1943 година патриарх Кирил и екзарх Стефан, които са погребани в храма на светата обител, предупреждават Цар Борис, че ако в нацистките лагери на смъртта бъде депортиран дори един евреин, ще поведат миряните на протест. Така те стават причина българският цар да се противопостави на заповедта на Хитлер.
Преди няколко години двамата духовници бяха обявени от институт в Израел за праведници на народите, за приноса им за спасяването на българските евреи.
По традиция в Бачковския манастир дойдоха да се поклонят пред паметта на патриарх Кирил и екзарх Стефан и представители на еврейската общност в Пловдив. Това те ще направят отново и на 10 март – Денят на Холокоста и спасяването на българските евреи. Информацията е на Focus news.
Вж още: В Бачковския манастир почитат паметта на патриарх Кирил

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Обявиха конкурс за шеф на Транспортна болница в Пловдив
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).