Пазарът на труда в Пловдив през 2024 г.: Предизвикателства и посоки пред компаниите в региона

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:30 / 30.07.2024
3682
През 2024 г. работодателите в Пловдив продължават да се борят с добре познатото предизвикателство номер 1 пред всяка компания – задълбочаващия се недостиг на кадри в ключови отрасли като производство, логистика и хотелиерство.

Мая Чолева и Георги Клисарски от екипа на Manpower България споделят как определени бизнеси се справят със ситуацията и какво е бъдещето на темата "привличане на международни работници“ в Пловдив и региона, като стратегия за справяне с предизвикателствата на пазара на труда.

Как се развива пазарът на труда в район Пловдив през 2024 г. и в кои сектори има най-голям недостиг на работна сила в региона?

Мая: След леката стагнация в края на 2023 година и съответно спада при търсенето на служители от страна на компаниите в региона през този период, от началото на тази година пазарът на труда постепенно се стабилизира. Това води до вече традиционния за района на Пловдив недостиг на кадри най-вече в производствения сектор. Отрасли като логистика и складове, хотелиерство и ресторантьорство също страдат и изпитват сериозни затруднения да намерят нужния им персонал.

Какви специфични умения и квалификации търсят работодателите най-често?

Мая: Работодателите търсят сериозни, лоялни и ангажирани към работния процес служители. Склонни са да наемат хора с по-ниска квалификация и опит за съответната роля, стига да имат готовност да учат и бързо да се адаптират. Интересът за реализация на младежите в производствената сфера обаче, продължава да спада. Професиите, свързани с този сектор, са непривлекателни за тях. Това е една от причините бизнесът да търси различни канали и начини да достигне до бъдещите си кадри.

Как помагате на компаниите да обезпечат нуждите си от работна сила в тези предизвикателни условия?

Жоро: Като специалист по международна мобилност в Manpower България, моят основен фокус е да помагам на компаниите да разширят хоризонта си на търсене отвъд границите на страната.

Привличането на работници от трети страни е все по-популярна тема, с много отворени въпроси, които притесняват компаниите на първо четене. Често, говорейки с партньори, ме питат - "Бавно ли става?“. Средно, целият процес отнема между три и шест месеца, като този период включва подбор на кандидати, обработка на документи и организиране на преместването. Може би инстинктивно това звучи дълго, но замислете се - колко време ви отнема да намерите хора за вашите отворени позиции от местния пазар на труда в последните години?

Мая: Особено за индустрии като производството, в които бизнесът има възможност да планира нуждите си от персонал с хоризонт 12-18 месеца напред, спрямо предстоящите натоварености, привличането на работници от трети страни е най-логичната следваща стъпка.

А как протича самият процес по подбор, предвид географската отдалеченост, и кои са най-честите дестинации, от които привличате хора?

Жоро: За да гарантираме високо ниво на услугата ни изградихме широка мрежа от партньори на местно ниво в държави като Индия, Бангладеш, Молдова, Узбекистан, Киргизстан, Филипините, Индонезия и други. Заедно с партньора ни в съответната държава организираме интервюта на място и правим предварителен подбор, за да запознаем компаниите само с подходящите кандидати, като работодателите се включват в окончателния етап на подбор.

За да покажем максимално ясно условията на труд и от друга страна да гарантираме квалификацията на кандидатите, ние също съдействаме двете страни на процеса да се опознаят максимално добре чрез видео разговор и представяне на работни инструкции, сертификати, дипломи и цял набор от документи от страна на кандидата, необходим и за подаване на виза и разрешение за работа.

Но подборът е само първата стъпка от процеса – какво следва след като компанията се спре на определен човек и избере да го направи част от екипа си?

Жоро: Тогава започва административната част – тук сме в стихията си. Грижата за документите е изцяло наша, но освен разрешителни, сини карти, здравни застраховки, за да осигурим цялостна подкрепа за работодателите, ние можем да се погрижим и за организацията по пристигането, настаняването и интеграцията на новите служители. Съдействаме на компаниите в организиране на езикови курсове, културна ориентация при пристигането им и адаптиране на онбординг процеса в компанията за новите хора от трети страни.

В кои сектори в момента има най-силно търсене на международни таланти и защо е важно за българските компании да привличат специалисти от чужбина?

Мая: Сектори, в които недостигът на кадри за определени роли е най-осезаем. Квалифицирани и опитни кандидати за работни позиции като техници и всякакви други подобни, за които е нужно средно техническо образование например, липсват от години. Дори и значителното повишаване на възнагражденията при тези професии вече не е решение. Единствената алтернатива остава привличането хора от чужбина. Освен в производството, актуално силно търсене на международни таланти наблюдаваме в сектори като обслужване на клиенти, логистика и здравеопазване.

Жоро: Говорейки с компании от тези сектори, наблюдаваме и едно постепенно осъзнаване на бизнеса. Ако до преди година темата все още беше по-скоро "екзотична“, в момента компаниите вече осъзнават, че не е въпрос на "дали“ да търсим работници от трети страни, а "кога“ ще започнем да го правим.

Особено ниво на готовност и активност в тази посока наблюдаваме при компаниите с централи в Западна Европа. Стъпвайки върху опита на колегите си от други държави, местните ръководства ясно виждат, че това е тенденцията, която ще дефинира и преобрази и българския пазар на труда в идните години.

Manpower България е част от клъстера ManpowerGroup Югоизточна Европа и заема лидерска позиция на българския пазар в областта на временните и постоянни назначения, оценката на персонал, изнесените услуги в областта на човешките ресурси, кариерното консултиране и HR проучванията.  

С офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна Manpower България предоставя на организациите в страната палитра от решения в сферата на човешките ресурси от 17 години насам, работейки с компании от всички индустриални сектори и осигурявайки им достъп до хората, от които имат нужда.  

Повече информация за Manpower България на www.manpower.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанинът Лазар Радков: За първи път ми се случва със сметка...
Шофьорката, блъснала ученичка в Пловдив и избягала, поправи грешк...
Опасен престъпник е арестуван в Пловдив
Полицията издирва шофьорка, блъснала ученичка в Пловдив: Не казва...
"Възраждане": Политиката на българската държава следва политиката...
В Пловдив предстои събитие, неподходящо за лица под 18 години


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).