ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пазарът на труда в Пловдив през 2024 г.: Предизвикателства и посоки пред компаниите в региона
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 08:30 / 30.07.2024Коментари (0)3692
©
През 2024 г. работодателите в Пловдив продължават да се борят с добре познатото предизвикателство номер 1 пред всяка компания – задълбочаващия се недостиг на кадри в ключови отрасли като производство, логистика и хотелиерство.

Мая Чолева и Георги Клисарски от екипа на Manpower България споделят как определени бизнеси се справят със ситуацията и какво е бъдещето на темата "привличане на международни работници“ в Пловдив и региона, като стратегия за справяне с предизвикателствата на пазара на труда.

Как се развива пазарът на труда в район Пловдив през 2024 г. и в кои сектори има най-голям недостиг на работна сила в региона?

Мая: След леката стагнация в края на 2023 година и съответно спада при търсенето на служители от страна на компаниите в региона през този период, от началото на тази година пазарът на труда постепенно се стабилизира. Това води до вече традиционния за района на Пловдив недостиг на кадри най-вече в производствения сектор. Отрасли като логистика и складове, хотелиерство и ресторантьорство също страдат и изпитват сериозни затруднения да намерят нужния им персонал.

Какви специфични умения и квалификации търсят работодателите най-често?

Мая: Работодателите търсят сериозни, лоялни и ангажирани към работния процес служители. Склонни са да наемат хора с по-ниска квалификация и опит за съответната роля, стига да имат готовност да учат и бързо да се адаптират. Интересът за реализация на младежите в производствената сфера обаче, продължава да спада. Професиите, свързани с този сектор, са непривлекателни за тях. Това е една от причините бизнесът да търси различни канали и начини да достигне до бъдещите си кадри.

Как помагате на компаниите да обезпечат нуждите си от работна сила в тези предизвикателни условия?

Жоро: Като специалист по международна мобилност в Manpower България, моят основен фокус е да помагам на компаниите да разширят хоризонта си на търсене отвъд границите на страната.

Привличането на работници от трети страни е все по-популярна тема, с много отворени въпроси, които притесняват компаниите на първо четене. Често, говорейки с партньори, ме питат - "Бавно ли става?“. Средно, целият процес отнема между три и шест месеца, като този период включва подбор на кандидати, обработка на документи и организиране на преместването. Може би инстинктивно това звучи дълго, но замислете се - колко време ви отнема да намерите хора за вашите отворени позиции от местния пазар на труда в последните години?

Мая: Особено за индустрии като производството, в които бизнесът има възможност да планира нуждите си от персонал с хоризонт 12-18 месеца напред, спрямо предстоящите натоварености, привличането на работници от трети страни е най-логичната следваща стъпка.

А как протича самият процес по подбор, предвид географската отдалеченост, и кои са най-честите дестинации, от които привличате хора?

Жоро: За да гарантираме високо ниво на услугата ни изградихме широка мрежа от партньори на местно ниво в държави като Индия, Бангладеш, Молдова, Узбекистан, Киргизстан, Филипините, Индонезия и други. Заедно с партньора ни в съответната държава организираме интервюта на място и правим предварителен подбор, за да запознаем компаниите само с подходящите кандидати, като работодателите се включват в окончателния етап на подбор.

За да покажем максимално ясно условията на труд и от друга страна да гарантираме квалификацията на кандидатите, ние също съдействаме двете страни на процеса да се опознаят максимално добре чрез видео разговор и представяне на работни инструкции, сертификати, дипломи и цял набор от документи от страна на кандидата, необходим и за подаване на виза и разрешение за работа.

Но подборът е само първата стъпка от процеса – какво следва след като компанията се спре на определен човек и избере да го направи част от екипа си?

Жоро: Тогава започва административната част – тук сме в стихията си. Грижата за документите е изцяло наша, но освен разрешителни, сини карти, здравни застраховки, за да осигурим цялостна подкрепа за работодателите, ние можем да се погрижим и за организацията по пристигането, настаняването и интеграцията на новите служители. Съдействаме на компаниите в организиране на езикови курсове, културна ориентация при пристигането им и адаптиране на онбординг процеса в компанията за новите хора от трети страни.

В кои сектори в момента има най-силно търсене на международни таланти и защо е важно за българските компании да привличат специалисти от чужбина?

Мая: Сектори, в които недостигът на кадри за определени роли е най-осезаем. Квалифицирани и опитни кандидати за работни позиции като техници и всякакви други подобни, за които е нужно средно техническо образование например, липсват от години. Дори и значителното повишаване на възнагражденията при тези професии вече не е решение. Единствената алтернатива остава привличането хора от чужбина. Освен в производството, актуално силно търсене на международни таланти наблюдаваме в сектори като обслужване на клиенти, логистика и здравеопазване.

Жоро: Говорейки с компании от тези сектори, наблюдаваме и едно постепенно осъзнаване на бизнеса. Ако до преди година темата все още беше по-скоро "екзотична“, в момента компаниите вече осъзнават, че не е въпрос на "дали“ да търсим работници от трети страни, а "кога“ ще започнем да го правим.

Особено ниво на готовност и активност в тази посока наблюдаваме при компаниите с централи в Западна Европа. Стъпвайки върху опита на колегите си от други държави, местните ръководства ясно виждат, че това е тенденцията, която ще дефинира и преобрази и българския пазар на труда в идните години.

Manpower България е част от клъстера ManpowerGroup Югоизточна Европа и заема лидерска позиция на българския пазар в областта на временните и постоянни назначения, оценката на персонал, изнесените услуги в областта на човешките ресурси, кариерното консултиране и HR проучванията.  

С офиси в София, Пловдив, Бургас и Варна Manpower България предоставя на организациите в страната палитра от решения в сферата на човешките ресурси от 17 години насам, работейки с компании от всички индустриални сектори и осигурявайки им достъп до хората, от които имат нужда.  

Повече информация за Manpower България на www.manpower.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ВК Марица, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: