ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пенсионерка след събитие в Пловдив: Чувствам се подмладена
Над 250 участници се включиха във второто издание на фестивала "Изкуство без граници и възраст“, който се проведе в навечерието на Деня на възрастните хора – 1 октомври в парк "Лаута“ в Пловдив.

Събитието бе водено от ръководителя на проекта Ели Шопова, която даде думата за откриване на фестивала на домакина на арт форума Георги Гатев. В приветствието си той изрази радостта от участието на толкова талантливи хора и значението на проекта за възрастните в общността.

"Фестивалът е доказателство, че възрастта не е пречка за активен и пълноценен живот. Радвам се, че имаме възможността да съберем творчески и вдъхновяващи личности на едно място“, сподели кметът на район "Тракия“.

"Фестивалът е не само празник на таланта и творчеството, но и символ на силата на духа, вдъхновението и неограничените възможности на човека, независимо от възрастта или физическите му предизвикателства. Вашите изпълнения – танци, песни и стихове – са доказателство за това, че изкуството няма граници. Вие показвате как с труд, талант и любов към културата можем да се изразим и да вдъхновим околните“, посочи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов в поздрав, изпратен до участниците.

Арт форумът се превърна в незабравимо изживяване за присъстващите и бе прекрасна възможност за подкрепа на възрастните хора, които продължават да творят и да вдъхновяват. Събитието привлече стотици участници в сърцето на парк "Лаута“, които се насладиха на богата програма, специално създадена за тях. В нея се включиха представители на осем пенсионерски клуба от Пловдив, както и на Съюза на слепите в града, които изнесоха великолепен музикално-поетичен спектакъл. Заедно с тях пяха, танцуваха и се забавляваха техни приятели.

Особено вълнуващи за публиката бяха изпълненията на известните български артисти Михаил Белчев и Кристина Белчева. Те зарадваха присъстващите с емблематичните си авторски песни, като "Не остарявай любов“, "Младостта си отива“, "Булевардът“, "Късна любов“ и още хитове, с които са израснали поколения българи. Обичаните изпълнители силно развълнуваха участниците и гостите във фестивала и ги изненадаха приятно, като представиха на сцената вокалистката на "Трамвай №5"  Джина Иванова.

"Прекрасна е идеята на фестивала "Изкуство без граници и възраст“. Чудесна е инициативата на Националното сдружение за единство и партньорство. Тя е специална, защото хората от третата възраст се чувстват необходими, имат какво да кажат и показват, че обичат изкуството и българската песен.

Мисля, че няма нищо по-хубаво от това пенсионерите да се чувстват полезни, оценени, нужни. Хубавата музика няма възраст. Имам песни, които съм създал преди 50 години, които продължават да живеят и да се пеят от хората. Това е и най-голямата награда за нас – творците“, сподели Михаил Белчев.

Според него последните години се популяризират песни без смислени текстове, без послания. "Щастлив съм, че в Европейската столица на културата има изключителни творци и личности, които подкрепят стойностното изкуство и се надявам и в София да има такова събитие“, сподели още Михаил Белчев и изказа благодарност към организатора на събитието Ели Шопова.  

Публиката изрази своето възхищение и благодарност за възможността да се наслади на хитове на българския творец. "Беше невероятно да чуем любимите ни песни на живо, а емоциите, които Михаил и Кристина предадоха, са незабравими“, сподели един от присъстващите.

"Фестивалът остави дълбоки впечатления у всички ни. Той ни вдъхнови и изпълни с нови сили“, допълни пенсионер от клуб "Централен“. "Гвоздеят на програмата бяха специалните гост-изпълнители Михаил Белчев и Кристина Белчева, които ни заредиха с чудесни емоции и песни от младостта“, каза дама от "Западен“, която за първи път се среща с творческото семейство.

"Чувствам се подмладена. Това беше прекрасен ден, изпълнен с радост и нови приятелства“, каза пенсионер от "Северен“. А негов приятел от район "Южен“ сподели: "Благодарение на този фестивал се усещаме значими и обгрижвани. Не само музиката, но и вниманието, което получихме от организаторите, ни направи щастливи“.

"Този фестивал е пример за това как културата и социалните инициативи могат да обединяват хората“, коментира композиторът и ръководител на ВГ "Пеещите котенца“ Невена Кючукова, която приветства организаторите и участниците в инициативата "60+“, а нейната 9-годишна внучка и солистка Дарина Танева поздрави участниците с песента, спечелила голямата награда в Италия. Приятели от Танцов състав "Избегли“ с ръководител Кристина Кадиева поздравиха участниците с кръшни танци. В истински празник на непреходната енергия, изкуството и любовта се превърна съботния ден. 

Сред гостите на празника бяха заместник-кметът на община Пловдив Женя Петкова, зам.-кметът на район "Западен“ Елена Георгиева и представители на всички районни администрации в града, които заявиха своята подкрепа за инициативата. В нея за първи път се включи и доброволческо формирование 112 към община Пловдив, което оказваше съдействие и помощ на трудноподвижните хора и на участниците от Съюза на слепите.   

Инициативата "60+“ се реализира от Национално сдружение за единство и партньорство, с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: