ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Петчленно жури отличи най-умелото съчетание на вино и храна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:41 / 07.05.2021Коментари (0)1965
Полезни, вкусни и красиви ястия приготвиха участниците в конкурса "Най-умело съчетание на вино и храна“, който бе организиран в рамките на фестивала дефиле "Вино и гурме 2021“ от Съвета по туризъм в Пловдив и Университета по хранителни технологии.

Домакин на надпреварата бе учебният ресторант на висшето училище. Председател на конкурсната комисия, която оцени участниците, беше зам.-ректорът доц. д-р Христо Спасов. Останалите членове бяха доц. Кремена Никовска, преподавател от катедра "Хранене и туризъм“ в УХТ, известният шеф готвач Николай Боруков от ресторант "Salt & Pepper“ в Пловдив, Екатерина Терзиева, журналист и гастрономически експерт и сомелиерът и консултант към Българската асоциация на винените професионалисти Йордан Русев.

Съдействие на участниците и на журито оказаха студенти от 4 курс в специалност "Туризъм“ на УХТ.

Конкурсът популяризира традиционната кухня и българското вино,  стимулира винения, кулинарния и културния туризъм и цели да  привлече повече гости в Пловдив, заяви доц. Никовска след като бяха определени трите най-сполучливи съчетания между ястие и вино.

Участниците имаха за задача да представят собствена кулинарна продукция. Според регламента на конкурса при избора на суровини, подправки, технологични обработки и рецептури те трябваше да се фокусират върху традиционните за страната или региона продукти и ястия.

Състезаващите се имаха по 10 минути, за да разкрият спецификите и предимствата на предложените комбинации. Журито беше особено взискателно и прояви интерес в кои региони са отглеждани животните, от които са суровините, къде са масивите, от които е гроздето. Често задаван въпрос беше също колко време и в какви бъчви е отлежало виното.

На масата на журито бяха сервирани рибни и месни блюда, гарнирани с различни пасти и пресни зеленчуци. Всички представиха иновативни елементи в технологията на приготвяне и/или в дизайна на асортиментите.

Прави впечатление, че от всички ястия искри пролетно настроение, защото всички са се ориентирали към съчетание на свежи цветове, коментираха членове на журито. Шеф Боруков отбеляза, че добрият готвач си личи по десерта. Колкото и да е добро едно меню, ако десертът не е, общото впечатление остава лошо, аргументира се той. И добави, че финалът трябва да отваря врати за още консумация. В комбинацията на храни и вино бе включено и бутиково, от което изба е произвела само 1000 бутилки.

Ресторант от София поднесе изненада, като включи в презентацията си и сомелиер на зехтин. Изборът на правилното маслиново масло не е по-малко важно от съчетанието с вино, посочи експертът Анна Петкова.

Победителите в конкурса ще бъдат наградени с плакети по време седмото издание на дефиле "Вино и гурме“ на 8 и 9 май 2021 г.

 

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: