ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Петър Петров от пловдивско село Брестовица, който покори необикновения свят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:53 / 22.10.2023Коментари (0)9357
©
Известният водещ Росен Петров разказа историята на изобретателя Петър Петров. Сред изобретенията на Петров са първия дигитален ръчен часовник, първата компютризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, както и множество други апарати и авторски методи

21 октомври 1919 година. Село Брестовица, Пловдивско. В семейството на свещеника Димитър се ражда син. Той ще получи обикновеното име Петър Петров, но в живота му няма да има нищо обикновено. Отначало тръгва по пътя на баща си и следва в Семинарията, но едва на 20 години вече го виждаме като войник във Френския чуждестранен легион.

И тук започват перипетии след перипетии.

Започва Втората световна война и Петър Петров воюва с германците на прочутата линия "Мажино", попада в плен и е пратен във военнопленническия лагер в Полша. Съдбата обаче се намесва, като български поданик и благодарение на тогавашните ни близки отношения с Германия, той е освободен и се завръща в България (според някои изследователи успял да избяга). У нас той служи в гвардейската част, охранявала цар Борис Трети, но идва 9 септември и премеждията на Петър отново започват. Емигрира в Германия, където изведнъж се показва неговия научен потенциал и той бляскаво завършва машинно, корабостроително, строително и електрическо инженерство.

Скоро тръгва да търси късмета си зад океана и участва в създаването на редица военновъздушни бази, включително огромните съоръжение при Гус Бей на п-в Лабрадор и Туле в ледената Гренландия. Като инженер талантът му блясва ярко и в реализирането на редица космически проекти, като първия метеорологичен спътник "Нимбус", първия комуникационен сателит "Телстар" и в програмата на НАСА, за полет до Луната, "Аполо". Безспорно това, с което е популярен сред повечето българи, е неговата роля в екипа, създал първия дигитален ръчен часовник "Пулсар". Скоро патентът бил откупен от "Сейко" и пазарът бил залят от електронни часовници. Не знам как да го обясня на по-младите, но в моето детство да имаш електронен часовник беше заветна мечта.

През 1975 година Петър Петров създава апаратура за измерване на замърсяването на водата в градски условия и основава компанията Американски Дигитални Системи или ADS Environmental Services, която и дo ден днешен е от водещите в своята сфера. Може би един от най-големите приноси на този българин към човечеството е не само участието му в овладяването на космоса, но и създаването на безжичния сърдечен монитор.

Негова страст са и пътешествията по море и строежа на бързоходни катамарани. Участва и в конструирането на лодката хидроплан на Лий Тейлър, която на 30 юни 1967 година постига световен рекорд за бързина по вода, развивайки скорост от 459,02 км/ч. Какво ли да добавим още? Живее 83 години и има три сина. Жената до него се казва Хелън Филипс и те ще делят успехи и несгоди повече от половин век. Синът му Ралф Петров с чувство за хумор, но и с гордост, казва за баща си "Предполагам, че ако се комбинира Индиана Джоунс с Томас Едисън, ще се получи Петър Петров".

Защо ви разказвам тази история? Защото този човек наистина има рядко завладяваща съдба. Животът му го е водил от тропиците на Индокитай до ледовете на Гренландия, от железните редици на Чуждестранния легион до научните лаборатории, но за нас той си остава българинът Петър Петров от Брестовица, който покори необикновения свят.

Текстът е от официалната страница на Росен Петров във фейсбук.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: