Пловдив: Изкупуват грозде само от регистрирани производители

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:49 / 17.09.2004
1521
Това заявиха представители на винзаводите след състоялата се среща на бранша в Асеновград. Според новия закон за виното и спиртните напитки се забранява легализирането на собственици на лозя, които четвърта поредна година отказват да се впишат в официалния регистър на Националната лозаро-винарска камара, а изкупуването на грозде от тях се санкционира. Глобата за преработватели, предлагащи напитки от грозде, произведено от нерегистрирани потребители, е от 5 до 10 хиляди лв.
Засега в Регионалната камара са регистрирани около 3000 лозари, т.е. около 40% от всички. Винопроизводителните фирми са 23.
Като цяло винарските босове избягват въпроса за изкупната цена на гроздето, но все пак дават да се разбере, че цените няма да бъдат по-високи от миналогадишните. Според тях гроздето е с по-лоши качества.
Очаква се изкупната кампания да започне до дни. В Марково обявяват готовност за гроздобер от събота, в община "Родопи" са постъпили и запитвания от винзаводи.
В Асеновградско засега отлагат прибирането на гроздето със седмица, тъй като според лозаро-винарската камара то не е достигнало още нужната захарност. Общината се е договорила за изкупната кампания с винзавод "Асеновград". През следващите дни ще се осигури засилена охрана на лозовите масиви.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Мария Лалева с нова книга, ще я представи и в Пловдив
Електромобил и "Ауди" в лек сблъсък на "Гладстон"
Арестуваха и директора на Смолянския театър, полицаи го разпитват...
Пиле няма да може да прехвръкне, Пловдив почернява от полиция
Клиент: Пред мен мъж купи 5 порции по 8 лева! Не е редно!
Окончателно: Догодина ще затворят важно кръстовище в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).