ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив е градът с първите паркови зони с разделно събиране на отпадъци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:12 / 12.01.2024Коментари (0)2314
Парк “Кан Крум" и парк "2019" в "Тракия" са първите паркови зони в града под тепетата, които дават възможност на своите посетители да изхвърлят разделно своите пластмасови бутилки. Точно десет са инсталациите Шишеяд, размер мини, които са поставени на териториите на двата парка, а инициативата е на сдружение БГ Бъди активен, и се осъществява с подкрепата на район Тракия, Община Пловдив. По този начин администрацията ще осигури на гражданите повече възможности за разделното изхвърляне на своите отпадъци от пластмасови опаковки и така да се погрижат за по-чистата околна среда.

“За да покрие изискванията от ЕК, България трябва да въведе по-мащабен обхват на разделното събиране на отпадъци и да разшири инфраструктурата за рециклиране. Само така, държавата ни може да покрие европейските стандарти, според които страните членки трябва (до 2025 г.) да рециклират 55% от битовите си отпадъци и 65% от опаковките", казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен - “За да се достигнат тези проценти, трябва всички община, бизнеси, граждани да са ангажирани с идеята и да полагат необходимите усилия в тази посока.

Много проблеми с устойчивостта се свеждат до промяна на човешкото поведение, затова се стремим да осигурим възможности общините и администрациите да работят в посока осигуряване на възможност за разделно изхвърляне на отпадъци в пешеходни зони и паркове. Тук идва и нашия Шишеяд, който е прекрасен инструмент за приучаване и изграждане на устойчиви навици". Шишеядите, които сдружението предоставя за поставяне в пешеходни зони са разработени със специален размер и дизайн, за да влияят върху проектирането на архитектурата на избора и поведението на гражданите.

Над 60 са населените места в страната, в които има разположени близо 120 Шишеяда размери L/M, а техни осиновители са общински администрации, НПО организации, учебни заведения, спортни зали бизнеси. Координаторите от BG Бъди активен са разработили и патентовали дизайна на арт инсталацията, като за различните локации на които се поставя, както и очаквания брой отпадъци, които тя ще събира, се предлагат три варианта и размера.

За да се подсигури регулярното почистване и предаване на събраното количество, сдружението си партнира с "Екопак България", БОРА/Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация/ и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. “Искам да съм полезен…Рециклирай ме! продължава да разширява своя обхват и през 2024-та година и ще продължава да работи за повишаване нивото на гражданската активност и отговорност по темите за замърсяване, почистване и облагородяване на публични пространства. Ще се радваме на нови партньорства, за да разширим ареала на инициативата.", коментират от сдружението.

Припомняме, че Шишеядът не е съвсем непознат за местните жители на квартала Тракия, тъй като най-голямата зелена зона - парк Лаута бе един от първите домакини на инсталацията още през 2020 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: