Пловдив е осмият град в страната с нова сиренна система

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:07 / 30.06.2009
4047
70 нови електронни сирени заменят старите 93 за акустичното покритие на Пловдив, стана ясно на пресконференция след тестването им днес. Те се контролират на местно ниво от Областен контролен възел - Пловдив и от Национален контролен възел в София.

По време на тестовите изпитания системата показа пълна готовност за пускане в действие. Пловдив е осмият град в страната, в който се въвежда нова сиренна система, каза пред медиите инж. Диана Стойнова, директор на дирекция "Комуникационни и информационни системи" в Министерството на извънредни ситуации.

Системата в града е изградена за 50 календарни дни. При направено акустичното планиране на Пловдив е взет предвид специфичният релеф на града, разположението му около река Марица и характерните за града тепета, които влияят на разпространението на звука, обясни Стойнова.

Новата сиренна система дава възможност да се задейства само една сирена, сирените в един квартал, само в една община, само в едно кметство. Това осигурява възможност за оповестяване на населението както на много малки, така и на големи територии, в зависимост от обхвата на заплахата или възникналото бедствие.

Системата е интелигентна и се самотества и самоохранява - на работната станция в Оперативния комуникационно-информационния център (ОКИЦ) на МИС в Пловдив 24-часа се наблюдава статуса на всички сирени и при възникване на техническа повреда или злонамерени действия те се регистрират на контролния монитор.

Системата е модерна и с възможност да се разширява при изменение на инфраструктурата, вследствие на ново строителство. Чрез сирените могат да се излъчват акустични сигнали, предварително записани речеви съобщения за видовете опасности и бедствия и информация на живо, свързана с указания за необходимата адекватна реакция на хората. При изграждането й е използван австрийския опит.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (80):
01.04.2024 Вече тестват сирените, чувате ли ги добре?
01.04.2024 Сирени ще вият в Пловдив
28.03.2024 Сирени ще вият в Пловдив
17.11.2023 Сирени огласиха Пловдив
17.11.2023 Вой на сирени след 4 часа
15.11.2023 Жителите на Пловдив и областта ще чуят сирени
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).