Пловдив е рекордьор по брой недоносени бебета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:07 / 29.10.2012
1362
Най-много недоносени бебета у нас се раждат в Пловдив и областта. 12% от всички новородени са с ниско тегло и сложни заболявания. По този показател следват Варна и Враца. България е с най-висок показател на смъртността при недоносените в Европейския съюз - 14%. Проблемите на репродуктивното здраве дискутираха на кръгла маса днес лекари и социални работници.

В Пловдив ще се изготви стратегия за репродуктивното здраве, която да урежда въпросите с финансирането. Първите стъпки са в правилника за отпускане на средства за стерилни двойки. Общинският съвет осигурява до 1 000 лева на семейство без деца за процедури, като единственото условие е да се докаже, че средствата са оползотворени за целта.

Интересът обаче е слаб, до този момент са се явили само 5 двойки, който желаят да кандидатстват. Очакваме и други семейства от Пловдив, призова доц. Петко Недев.

През изминалата 2011 година в областта са направени общо 2 797 аборта - горе-долу половината от тях са личен избор на жени на възраст между 20 и 29 години, но другата половина са спонтанни прекъсвания на бременността при жени на възраст между 20 и над 30 години. В същата 2011 година в Пловдив са родени 6 889 деца, с две хиляди повече са момчетата.

Интересен признак на съвременните обичаи е фактът, че децата, родени в брак, са по-малко от извънбрачните. На кръгла маса в Общинския съвет днес се събраха специалисти по репродуктивно здраве, за да обсъдят стратегия за повишаване на демографските показатели.  


Този браузър не поддържа видео елемента.


ПОТВ


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Жителка на Пловдив е изрекла пророчески думи дни преди трагедията...
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта посред бял ден...
Пожар гори край Пловдив, вижда се чак от Асеновград
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обя...
Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен, а само,...
В къща в Пловдив откриха още една плочка, източник на йонизиращо ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).