Пловдив изпреварва София по регистрирани деца на улицата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:31 / 06.07.2005
1037
10 сигнала в прокуратурата са подали социалните служби срещу родители, пише днес в."Сега". Те системно карат децата си да просят, е съобщила Надя Василева от Държавната агенция за закрила на детето. Според нея обаче годишно има едва 2-3 случая на отнемане на родителски права или глоби, които са до 1000 лв.
603 са регистрираните просещи деца у нас. Най-много са в Пловдив - 108, София - 81, Стара Загора - 37. Групите се местят - адресната регистрация рядко е от града, в който се препитават. Децата са предимно роми до 14 г. Реалният им брой е далеч по-голям. Инспекторите обаче правят проверки в традиционното работно време и просячетата се научиха да излизат вечер и през почивните дни.
Едва след трето залавяне на просещо дете, социалните работници имат право да го настанят при близки, в приемни семейства или институции.
Все пак налице са и първите резултати от работата с тези деца - 46 от регистрираните вече не просят, похвали се Василева. 79 пък са настанени в институции. Две деца живеят в приемни семейства, а шест - при близки или роднини. Екипи работят с останалите, но без да ги отделят от семействата. Избягваме да настаняваме просячета при роднини, защото ромските фамилии са големи и трудно ги изолираме от проблема, допълни Василева.
До 1 година в София ще бъде изграден и нов кризисен център, където ще се настаняват непълнолетни просяци, които са ни върнати от чужбина. От началото на тази година в България са върнати 5 деца, които са хванати да просят или проституират зад граница.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).