Пловдив официално си поиска Панагюрското златно съкровище

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
12:33 / 20.06.2024
2638
С пълно единодушие пловдивските общински съветници подкрепиха приемането на декларация за връщане на Панагюрското златно съкровище в Регионалния археологически музей в Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

Каузата се оказа обединителна за силите от целия политически спектър в града и всички групи се изказаха положително. Директорът на РАМ Костадин Кисьов, който досега отказваше да коментира казуса, се изказа пред съветниците. 

"Нямах намерение да взимам отношение в медиите, отказах коментари, но бях провокиран от изказването на г-н диригента, който в момента изпълнява длъжността министър на културата. Вие трябва да вземете информирано решение.

Съкровището е открито 1949 г., изпращат се две телеграми в Пловдив и София, но не в НИМ, тъй като той е създаден 80-те години от Людмила Живкова, а пловдивският музей е от 1882 г. Тогавашният директор Димитър Цончев веднага се отзовава, завежда го в инвентарните книги като собственост на музея. Нека уточня - не само Панагюрското златно съкровище е публична държавна собственост. Всички експонати в страната са публична държавна собственост. Това означава ли, че всички находки трябва да ги пратим в НИМ?

По отношение на условията за експониране и охрана - през 2010 г. беше открит нов музей, който беше напълно реновиран в мандата на д-р Иван Чомаков и Славчо Атанасов, с пълни условия за съхранение и охрана. Музеят има много световни награди за това. През 2014 г. с ДАНС и Интерпол беше организирана среща точно в нашия музей и беше обсъдено каква комплексна система за охрана и опазване сме организирали. 

През 2015 и 2016 г. в нашия музей гостуваха първо за три месеца най-големия гръцки музей в Атина, след това - Лувъра. Двете изложби бяха не в София, а именно тук. За разлика от нашите министерства, техните правят одит на музея, в който ще бъдат изложени, за условията, и чак тогава техните министри подписват. 

Относно аргумента дали може да организираме представянето на съкровището в чужбина - досега сме организирали 5 самостоятелни изложби, в Япония, Норвегия, предстои в САЩ, преговаряме с най-големия китайски музей да бъде експонирано и там. 

През 1974 г. най-хубавити експонати бяха взети от Пловдив. Процесът на връщането съм го започнал много преди тази декларация. Договорът изтече през 2022 г. и нямам намерение да го подписам, тъй като в София се прекрачиха всякакви граници, но това са музейни неща. 

Проблемът не е връщането на Панагюрското съкровище, а че ние имаме 250 000 експоната, а показваме само 4300 експоната. Залата ни е малка. Добре, че тук е и г-н кметът" - заяви Кисьов. 

Думите на директора за експозиционната площ отвориха нов дебат, а именно за допълнителна сграда за археологическия музей. Чуха се предложения бившата сграда на БНБ или централна поща да се използват за нуждите му, както и територия от 10 декара до Голямата могила в район "Южен" да се превърне в Исторически парк на открито за едрогабаритните експонати.

Цялата дискусия гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (26):
18.06.2024 След материал на Plovdiv24.bg министър Тодоров отговори за Панагюрското златно съкровище
16.06.2024 Пловдивски съветници бранят Панагюрското златно съкровище, не го дават на
София
09.05.2022 Вижте как Панагюрското златно съкровище пристигна в Пловдив с тежка
охрана
09.05.2022 Оригиналът на Панагюрското златно съкровище пристигна в Пловдив с брониран автомобил и тежко въоръжена охрана
18.02.2021 Транспортират Панагюрското златно съкровище с тежковъоръжена охрана
08.08.2018 Панагюрското съкровище се сдоби с още един кандидат-собственик
Още новини от Новини от Пловдив:
Младите родители, които дишат райски газ пред бебето си, са от Пл...
Загасиха пожара на Младежкия хълм в Пловдив
Пак има пожар на Младежкия хълм
Бунтът на малките аптеки в Пловдив
Уникални кадри от дрон на Бетонния мост, гледката е като от апока...
69-годишна жена се яви на изпит в МУ-Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).