Пловдив се превръща в най-голямата спортна строителна площадка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
10:04 / 30.03.2013
11607
Пловдив е на път да се превърне в новата строителна столица на България по отношение на съоръженията за спорт. Заради липсата на добра инфраструктура в последните години градът остана встрани от значими спортни събития, на които България домакинстваше. Единственото качествено съоръжение - гребният канал, също има нужда от развитие, за да може да приеме световни първенства за мъже и жени.

С инвестициите в зали и стадиони картината може да се промени. Сградата, която беше започната като колодрум, се превръща в мултифункционална спортна зала. Два от клубните стадиони - на "Ботев" и "Локомотив", са с готови проекти за инвестиции. Върви и процедурата за втори гребен канал. За следващите няколко години тези съоръжения трябва да поемат от европейски първенства по гимнастика, волейбол и футбол.

В най-напреднала фаза и най-ключово за част от предвидените домакинства е изграждането на колодрума, който трябва да се превърне в спортна зала. Съоръжението беше започнато като частна инициатива, но покрай кризата инвеститорът изпадна в затруднения и сега съоръжението се довършва с общински и държавни средства. През декември миналата година общината пое управлението на проекта, а през февруари държавата отпусна допълнителни 30 млн. лв. по бюджета на общината за 2012 и 2013 г. за довършването на залата.

Строителството се извършва от "ГБС Пловдив", част от групата, която построи и "Арена Армеец" в София. Спортното съоръжение е планирано за до 8500 седящи места, а разгънатата му застроена площ е приблизително 37 хил. кв.м. "По договор спортният комплекс в града, по-известен като Колодрума, трябва да е готов до 31 януари 2014 г. Надяваме се сега да пуснем конкурс за име и да го изберем", заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Общината ще се опита да продаде името на залата за около 600-700 хил. лв. на година, а дневният наем засега се планира да е между 10 и 11 хил. лв. За сравнение - през 2011 г. застрахователната компания "Армеец" купи след конкурс името на "Арена Армеец" в София за 1.08 млн. лв. годишно с договор за шест години. "Проблемът тук е, че залата ще е общинска собственост и цялата издръжка ще е наша грижа, докато "Арена Армеец" е държавна и общината няма ангажимент към нея", заяви Тотев.

Залата трябва да е домакин на европейското първенство по гимнастика през 2014 г. и мачове от европейското първенство по волейбол през 2015 г.

В скоро време се очаква да започнат подобренията и по футболните стадиони в града. Преди около месец общинските съветници на Пловдив одобриха 35-годишната концесия на стадион "Христо Ботев", който да се даде на футболния "Ботев". Клубът, който е собственост на Цветан Василев, беше единственият кандидат.

Теренът е с площ 42 000 кв.м. В своето предложение "Ботев" заяви инвестиционни намерения за 20 млн. лв. за обновяването на съществуващия стадион, като предвиденият срок за усвояване на тази инвестиция е краят на 2014 г. На мястото на настоящия стадион се планира съоръжение за 18 хил. седящи места с 80% покрити трибуни с прилежащ паркинг и административни помещения, отговарящи на категория III на УЕФА.

"Изключително позитивно сме настроени към намеренията от концесионера, защото това са реални инвестиции. Инвестицията в първата спортна база на "Ботев" на "Коматевско шосе" вече са минали 8 млн. лв., а до края се очаква да превишат 10 млн. лв.", заяви кметът Тотев.

Преди дни общината намери форма и за стопанисването на стадион "Локомотив" в парка "Лаута". Тя го даде под наем за 10 години на футболен клуб "Локомотив", който се задължава да направи инвестиции по инфраструктурата.

Общината вече отдели 1 млн. лв. за осветление, 60 хил. лв. за проекта на трибуна "Бесика". "Остават последни детайли, за да бъде бутната старата трибуна и да се изгради нова", уточни Тотев.

Веселин Марешки, който издържа клуба от лятото на 2012 г., обеща да финансира изграждането на новата трибуна за 4000 зрители. Прогнозната стойност е 700 хил. лв. и в най-оптимистичния вариант "Бесика" трябва да е завършена през септември. Стадионът е един от включените в проекта на Българския футболен съюз за домакини на мачове от европейското първенство за младежи до 17 години през 2015 г.

 

Най-проблематично остава положението на градския стадион, чието бъдеще е неясно. Той попадна в представените проекти от Христо Стоичков за изграждането на три стадиона с помощта на испански инвеститори. На мястото му трябваше да се изгради стадион "Олимпийски съкровища" с капацитет 25 хил. места.

"Градският стадион е една голяма болка за всички в Пловдив просто защото той е нещо останало от социализма и грандоманското мислене от онова време. Стадион за 55 хил. зрители в град с население 380 хил. души. Такъв стадион няма и в София. Той ще може да бъде запълнен единствено ако вземем европейско първенство, но това ще е еднократно събитие", добави Тотев.

Според кмета инвестицията в ремонта ще е огромна, а общината няма пари и няма как да участва в подобно начинание. "Анализът на приходите и разходите показва, че без намирането на някакъв инвеститор подобен на този, който взе "Ботев", пускането в експлоатация е просто невъзможно. Държавно финансиране също не се очертава на този етап, защото все пак то трябва да има някаква икономическа логика, аз в момента не мога да направя бизнес план за този обект", добави Тотев.

Инвестицията в съпътстващия канал се оценява на около 12 млн. лв. и е част от цялостната визия на парка, заради което може да бъде финансирана по програма Jessica. Новото съоръжение трябва да е с дължина 2100 м, широчина 45 м и дълбочина 1.5 м и ще бъде свързано с настоящия канал в зоната на старта и финала. Когато няма състезания, той ще трябва да се превърна в атракционна зона с влекове за водни ски, водни колела и други.

Източник: в.Капитал


Виж коментарите (17)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).