ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив се разширява с 1422 декара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:00 / 29.03.2006Коментари (7)3304
©
Пловдив ще разшири своята територия на запад с 1422 декара. Това ще стане с изработването на подробни устройствени планове, които ще вкарат в регулация Вилова зона и “Прослав – контактни територии”, съобщи кметицата на район “Западен” Маргарита Вакрилова на пресконференция вчера. Сега над 80% от имотите там са частни, но собствениците им не могат да ги използват пълноценно, тъй като имат статут на земеделски земи. Границите на града вече са тесни за неговото развитие и включването на нови територии ще реши част от този проблем, обясни г-жа Вакрилова.

Зоната “Прослав-контактни територии” обхваща терените между ул. “Белица”, ж.п.линията за София, помпена станция “Юг” и част от парк “Отдих и култура”, Околовръстния път, река Първенецка и първите блокове на Прослав. В нея са включени 892 декара, тя вече ще се нарича “Смирненски 4”. 530 декара е площта на Вилова зона, заключена между Коматевско шосе, глухата ж.п. линия след Коматевския възел и частни имоти на запад. Нейното ново име ще е “Смирненски 5”.
Двете зони, старият ж.к. “Смирненски”, новият “Смирненски 3” и новите жилищни постройки върху частни имоти ще оформят мегакомплекса “Смирненски 5”, обясни г-жа Вакрилова.

За разлика от “Тракия” в източната част на града той ще отговаря на най-съвременните изисквания за изграждане на жилищни зони, тъй като ще се създават “в пакет” и с обща визия за развитие на жилищата, инфраструктурата и зелената система, за която е отделен голям процент от общата площ, обясни г-жа Вакрилова. Новите територии ще бъдат по-добре озеленени от която и да е друга част на Пловдив, добави тя. В заданието за изработване на устройствени планове жилищното и промишленото строителство са добре балансирани, инфраструктурата се разработва с перспектива за десетки години напред, обръща се специално внимание на естетическото оформяне на цялата територия. Към изграждането на зоните за работа, живеене и отдих се подхожда комплексно, което е гаранция за хармоничното развитие на новите територии, подчерта г-жа Вакрилова.

С новите планове ще се отговори на големия инвестиционен интерес за изграждане на жилища, цехове за лека промишленост, складове и търговски комплекси, като ще се избегне хаотичното застрояване, поясни кметицата на “Западен”.

Във Вилова зона за жилищни квартали са предвидени североизточната и източната част, а за производствени мощности и складове - територията около Коматевско шосе. То ще бъде разширено с локални платна, ще се осигури транспортен достъп на имотите до тази основна пътна артерия.

В “Прослав – контактни територии” за жилищни райони са отредени северната и западната част; за производствени сгради, складове и търговски комплекси – край Пещерско шосе. Ще бъде изградена Южната тангента от кв. “Хр. Смирненски” до Пещерско шосе край ж.п.линията за София, за да се разтовари трафика по Пещерско шосе и да се свърже Централна гара със “Смирненски” и кв. “Прослав”. Предвидена е улица от Пещерско шосе до кв. “Прослав”, както и достъп до новорегулираните имоти край ж.п.линията за София.
Плановете са замислени така, че да осигурят удобен, безопасен и икономичен транспорт – нещо, което е особено важно и за новите жилищни квартали, и за промишлените обекти и складове. Особено внимание се обръща на достъпа на инвалиди.

Край Коматевско и Пещерско шосе ще се оформят промишлени сателити с цехове, складове и търговски комплекси, които ще направят района важен логистичен център. Така ще се осигурят нови работни места, без да се наруши комфорта в зоните за обитаване и отдих. Район “Западен” е предпочитан за живеене, тъй като няма замърсители и шум, ще се стремим да го запазим такъв, заяви г-жа Вакрилова.

Очаква се подобренията, които ще бъдат направени в цялостната жизнена среда, да вдигнат цените на имотите, включително на панелките, смятат експерти. В момента терените в “Западен” вървят по 100-120 евро на кв. м., земя край “Прослав” със сменен статут, но без регулация, се продава срещу 45 евро за кв. метър.

“Новите територии, които ще влязат в рамките на града, ще бъдат едно хармонично продължение на сегашния район “Западен”, но с по-модерен облик. Той ще покаже модела за цялостното обновяване на Пловдив”, заяви г-жа Вакрилова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.03.2006 г.
0
 
 
Abe ora vav varna kvartali sa sela na 20 km a napr parvenec i trud koito sa na 3 km ot tabelata sa otdelni sela!!!
Aнонимен
на 30.03.2006 г.
0
 
 
лице на пещерско - бах я в офертата, поне това да беше го спестил. Цял ден тоя трафик да ми бучи пред прозореца, как не..
Aнонимен
на 30.03.2006 г.
Михаил Михайлов
на 30.03.2006 г.
0
 
 
Радвам се за това решение още повече,че продавам 5500 кв.м. в жк. Христо Смирненски с 50 м лице на Пещерско шосе. Имота се намира точно до акациевата горичка и част от нея попада в него. Има красив изглед към Родопите и Марица. ИДЕАЛЕН ЗА СТРОИТЕЛСТВО НА ЖИЛИЩА!!!ВИСОКА ПЛЪТНОСТ НА ЗАСТРОЯВАНЕ!Имота попада в строителните граници на град Пловдив и върху него не е наложена строителна забрана.В момента е нерегулиран, но това 6те стане автоматично с разширението на територията на Пловдив на запад с 1422 декара.
Караджов
на 30.03.2006 г.
0
 
 
Много добре е замислено всичко - с добри комуникации, озеленяване и всичко необходимо. Може би информацията е непълна, но аз не прочетох никъде за велосипедни алеи! В един съвременен град би трябвало да се помисли сериозно и за това. По наименованията - това не само е с дъх на комунизъм, но е и вопиюща липса каквото и да било МИСЛЕНЕ!! Тези кметства от комунистическо така и си останаха с най-ограничените и невежи "чиновнически"кадри. Г-жа Вакрилова поне има потенциала и е просто необяснимо как търпи такива!
MsuM
на 30.03.2006 г.
0
 
 
Hallo,ich habe die interese auf ihr landschaft,ich hehte gährn parr art zu kaufen.MfG Dobardeh,ideiata ne e nikak loscha sa rascheriavaneto na grada, no se interesuvame ot koga 6te sapo4ne razprodajbata na semiata parzelite,interesuvsme se sa Üjnata 4as-otkam pe6tersko schose za targovski kompleks i skladve.Blagodaria molia otgovorete ni privet ot Germania.
Aнонимен
на 29.03.2006 г.
0
 
 
Що за социалистически наименования - "Смирненски 3", "Смирненски 4", "Смирненски 5". Нямат ли малко повече фантазия тези хора?!? Защо е необходимо тези цифри, които сигурно добре им служат по чертежите, да бъдат налагани като наименования на жилищни квартали...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Прием в детски градини и училища в София
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (417) 54%
Не (289) 37%
Не мога да преценя (67) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: