ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив ще има нов площад
Автор: Данислава Вълкова 19:08 / 12.09.2024Коментари (1)8858
Нов площад в район “Централен" е на път да бъде именуван “Йоаким Груев", разбра Plovdiv24.bg.  Става въпрос за площадното пространство, на което се намира самият паметник на именития българин. Предложението е на почетния гражданин Любозар Фратев, вследствие на което е направен доклад от районния кмет Георги Стаменов до кмета Костадин Димитров. Документът е качен на интернет страницата на община Пловдив за мнение и предложения от страна на гражданите за срок от 30 дни.

Причините да се иска подобна промяна е приносът на Йоаким Груев за Пловдив, който е сред главните дейци, стоящи в основата на съзряването и укрепването на българската нация, на духовното църковно и просветно развитие след Освобождението.

Голям е приносът му в почти всички сфери на тогавашното общество: новобългарското образование, първите стъпки на българска наука и литература; писането на учебници и учебни помагала и многобройните преводи. Той е и добър администратор, както до, така и в следосвобожденско време.

Учителстването му определя целокупната му житейска дейност. На 21 години той е вече главен учител в копривщенското училище. Па 28 години е първи и отново, макар и за кратко, единствен учител в епархийското училище в Пловдив. В Копривщица заменя Найден Геров, а в Пловдив - неговия брат Константин.

Дълбоко убеден, че школото е от огромно значение за националното осъзнаване и повдигане, той е автор на десетки учебници по основните училищни дисциплини. 

По негова инициатива 11/24 май се превръща от училищен в общобългарски празник.

Безспорен е неговият принос за посрещането и настаняването на бежанците от Стара Загора след кланетата от 1877 r. в Пловдив и околните села. Съгражданите му го уважават, учениците му си спомнят за него с преклонение и с най-добри думи.

Никола Ганчев Еничерев, негов ученик, отбелязва: "Груев беше на времето си цяла енциклопедия. Той служеше за гордост на българщината и показ пред пъстрото пловдивско население и пред чужденците, като какъв може да бъде и какво може да направи образован българин. А проф. Николай Генчев, автор на най­ авторитетното изследване за града "Възрожденският Пловдив", го определя като "най-пловдивския пловдивски книжовник до Освобождението".

Преди 116 години Пловдив чества неговата 80-а годишнина през септември 1908 г. така, както отбелязва юбилеите на Иван Вазов и Христо Данов. По този повод на него е наречена и улица.

Днес, 196 години след рождението на Йоаким Груев, за него напомнят улицата в кв. "Капана", паметната плоча пред къщата на братя Груеви, възстановеният през 2011 г. бюст-паметник на площад "Възраждане" и едно село край града.

За съжаление и наш срам е фактът, че сега в България няма нито едно училище с името на Йоаким Груев, нито един музей или културен институт не носи името на човека, създал една от първите библиотеки, музеи и професионален театър в следосвобожденска България, се казва в докумнетацията за предложението.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако паметници или статуи в Пловдив са на българи, те задължително са завряни между дървета и храсти. Скрити далече от хорски погледи, като на снимката.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Цар Симеоновата градина придобива нова визия
Сцена на кръстопът 2024
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: