Пловдивчани ги налегна носталгията за кино "Космос", повдигнаха отново въпроса за обновяването му

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (24)
09:26 / 14.01.2024
11133
Пловдивчани си искат кино "Космос". Във фейсбук групата "Забелязано в Пловдив" се разиграва истинска дискусия по отминалите времена и това за какво може да се използва сградата, видя Plovdiv24.bg:

"Нямат време да се занимават с киното. Първо ще свършат по-важните неща, като например паметника Альоша, рушащото се кино, разбитите улици и тротоари дори в центъра на града не са важни".

"От старото кино може да излезе един хубав музей или една хубава галерия!"

"A може да се остави кино с ретро сладкарница".

"Не виждам смисъл да е кино отново, като Лъки киното е на 100 метра."

"Зависи от идеята. Пълно е с лъскави, огромни сгради без душа. Това може да е едно връщане към миналото, с добра концепция и изпълнение, ако ще другото кино да е на два метра, пак може да стане."

"Е какво му е лошото да си е кино да се използва за филми за детски фестивали за концерти на класическа музика за форуми."

"Колко филми съм гледал в киното "Терминатор" 2 го гледах там 12 пъти, хубави времена бяха. Само не знам защо тази сграда стои в развалини и до ден днешен, това е самият център. Рано или късно ще направят далавера да е вземе някой за стотинки, защото е на държавна земя я молче, я кооперация ще и дойде времето."

""Междузвездни войни" съм го гледал в това кино поне 40 пъти и ми беше любимото кино. Дано да не направят пак поредния мол или някой търговски център там."

"От училище са ни водили на кино там… 100% вече е на някой, който си е платил и има нужните контакти. По-скоро чакам хотел там, но няма да е публична сграда- музей/ Галерия/ библиотека …"

Припомняме, че има проект за реконструкция за сградата и площадното пространство около нея. Той залегна и в предизборната програма на кмета Костадин Димитров

Според проекта ще има обособена зала с 599 места, фоайе с две по-малки, гъвкави презентационни пространства, изложбени площи, кафене със зони вън и вътре със съпътстващата техническа инфраструктура. Залата предлага възможност да се ползва както за кино, така и за театрални представления, концерти, презентации, специфични експериментални аудио-визуални спектакли, събрания и конференции.

Във фасадно отношение проектът не предвижда промени в обема на сградата. Ще бъдат поставени нов електрически асансьор, достъпен за хора с намалена подвижност и няколко нови стълбища.

Голямата зала ще бъде подходяща за фестивално кино, кино-премиери на български филми, роудшоу театрални рилийзи и др. Големият екран, големият брой места и наличието на широки отворени пространства във фоайето предполагат нерегулярни, специални прожекции, комбинирани с нужда от функционираща сцена преди и след прожекцията. Подиумът на сцената ще има възможност да се разширява, ще бъде изградено и висококачествено концертно озвучаване за театрални и концертни изпълнения.

Освен кафе-сладкарница ще бъде обособена и зона за четене и неформално общуване, мултифункционална камерна зала и зона за обществени инициативи и дискусии.

Проектът предлага модерно решение за площадно пространство, което не само да осигури комфорт на хората, преминаващи през него, но и ще превърне мястото и сградата в притегателен център за посетители от различни възрасти в широк часови диапазон.

Виж коментарите (24)

Още по темата (127):
24.08.2024 Грозна гледка в центъра на Пловдив възмути пловдивчани
22.08.2024 Нова жалба за кино "Космос", стигна се до ВАС
04.08.2024 Вижда се краят на жаленето на процедурата за кино "Космос"
06.07.2024 Фирма с един-единствен служител може да спъне ремонта на емблематично кино в Пловдив
29.06.2024 Изтича срокът за приемане на оферти за изпълнител на ремонта на кино
"Космос"
17.05.2024 Обявиха обществената поръчка за ремонта на кино "Космос"
Още новини от Новини от Пловдив:
Затваряйте прозорците! Пожар в Маноле, при който гори патешка тор...
Специална комисия следи строителството и парите за стадион "Локом...
Община Пловдив дарява последния имот на АПИ за финалното довършва...
Доста амбициозна програма за ремонти на район "Западен" - лек гаф...
Култово! В Пловдив автобус върви по 4 линии наведнъж, пътниците п...
Район "Южен" с нова придобивка за над 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).