Пловдивчани в битка за най-евтиния шаран
Настъпи това време от годината, в което повечето от нас ще решим да уважим традициите и християнството, като хапнем рибка утре. Пловдивчани остават верни на мотото "на балдъзата рождения ден може да се забрави, но шаранът на Никулден – не“. Така хиляди граждани вече точат зъби по най-тънките (но и качествени) оферти за вкусни водни животни, които да сготвят за празника.
В големите супермаркети цената на шарана е между 5 и 6 лева на килограм. Най-често опаковка с изчистен шаран е около 1.6 килограма, тоест може да си приготвите 10 лева за риба, за да имате и за подправки.
Популярна за празника е и ципурата - около и малко над 12 лева за килограм. На сходна цена е и лавракът. Хекът е 10 или 11 лева, в зависимост от магазина.
В пунктовете за жива риба, балканският шаран е по 8,50 лева за килограм (6.50 за изчистен), елховският – по 7 лева за кило. Продават се още пастърви, бяла риба, бял амур и други.
Ако надникнем в интернет, където пазаруват не малко хора, в сайтът на един от големите вносители пресният шаран е по 7.80 лева за килограм, а изборът е зашеметяващ.
В крайна сметка колко ще е вскусна рибата опира и до личните кулинарни способности на всеки майстор, а някои пловдивчани вече са се заръчали да правят змиорка за Никулден.