Пловдивчанинът Слави от The Clashers внушава, че САЩ въоръжават източния фланг на НАТО за война с Русия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
13:19 / 29.09.2023
4940
В YouTube видео, озаглавено "12 интересни НОВИНИ, които МЕДИИТЕ СКРИХА от нас“, роденият в Пловдив влогър Слави Панайотов-The Clashers се опитва да внуши на своята аудитория, която е преобладаващо непълнолетна, че САЩ подготвят огромна пратка на военна техника (танкове) за източния фланг на НАТО.

За доказателство обаче показва стари кадри, които са заснети години преди руската инвазия в Украйна, пише в свой опровергаващ материал Factcheck.bg

Водещият прави препратка към обявеното на срещата на върха на НАТО в Мадрид от юни 2023 г. постепенно увеличение на силите за бързо реагиране: "Видеата са направени главно в Америка и съвпадат с информацията, че НАТО е напът да разположи около 300 000 войници по източната ни граница." 

В коментар на кадрите, водещият допълва, че "хората се питат закъде са се запътили и готви ли се нещо по-голямо“. Слави добавя и че засилването на военното присъствие на източния фланг на НАТО може да бъде интерпретирано и като провокация към Русия.

На кадрите се виждат влакове, които пренасят десетки американски танкове (M1 Abrams, K2 Black Panther). Показаните видеа са от 2019 г., 2020 г. и 2021 г.

Първото видео, част от което е използвана в предаването, е публикувано 2019 г. в YouTube канала Jason’s family adventures, в който семейство разказва за живота си. Конкретните кадри показват влак, който транспортира американски танкове Abrams, както и друга военна техника. В коментарите под видеото не се споменават нито конфликта между Русия и Украйна, нито НАТО. 

Вторият клип съдържа кадри на влак, натоварен с военна техника, преминаваща през Сан Диего, Южна Калифорния. Публикуван за пръв път в платформата Х (бивша Twitter) през март 2020 г., клипът още тогава става повод за паника, че започва военно положение в САЩ. В деня след публикацията излиза проверка на фактите от американския сайт "Лийд сторис". Всъщност става дума за обичайно събитие, тъй като в близост до Сан Диего се намира "Националния център за обучение […], където кавалерийските части на армията на САЩ използват танкове за обучения в пустинята.“ Влакът не нахлува в града, а преминава през неговия център на излизане в посока близките военни бази.

Третият видео материал, използван от The Clashers, показва кадри, снимани от потребител в YouTube с име @SD457500. Става въпрос за любителски канал, в който се публикуват клипове на различни модели влакове от американските железници. Нито в неговата публикация, нито в коментарите се обсъжда потенциално въоръжаване на източния фланг на НАТО, а самото видео датира от ноември 2021 година.

Изводът:

Видео в канала на известния ютубър Слави Панайотов внушава, че САЩ изпращат големи количества военна техника към източния фланг на НАТО. Кадрите са извадени от любителски клипове, споделени в социалните мрежи между 2019 г. и 2021 г. В нито един от видеоклиповете не се споменава НАТО или потенциален конфликт с Русия.

Виж коментарите (4)

Още по темата (4478):
10.10.2024 Посланикът на Полша: Засилваме граничния контрол, направихме ограда
04.10.2024 Отмениха полет от Франкфурт до София
25.09.2024 "Те победиха Наполеон и Хитлер": Тръмп обеща да извади САЩ от войната в
Украйна
21.09.2024 Русия постави България в списъка с държави с деструктивни нагласи
17.09.2024 Руски генерал: България е сред държавите, на които може да нанесем отрезвяващ удар
02.09.2024 Млада жена запали руското знаме и написа "убийци"
Още новини от Новини от Пловдив:
Правят 3D модел на едно от най-старите училища в Пловдив за спеше...
Близнаците от Цалапица чуха своята присъда
Две жени пострадаха след удар в стълб на възлов булевард в Пловди...
Борислав Динков: Не знаех, че Рангел ще постъпи така
Примери от Пловдивско: Германската икономическа криза удря тежко ...
Сигнал: Съдия от Административния съд в Пловдив гази закона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).