ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивска Света Митрополия съвместно със сдружение "Cвети Димитър" – Пловдив ще чества празника на Свети Великомъченик Димитър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:47 / 25.10.2023Коментари (0)1511
©
В навечерието на Димитровден, 25 октомври от 18  ч. в Църквата "Св. Вкм Димитър“ в Стария Пловдив бе отслужена Архиерейска празнична вечерня с петохлебие, с което продължават и честванията на 20 годишен юбилей  на Сдружение "Свети Димитър“ – Пловдив съвместно с Пловдивската света митрополия.

Утре, 26 октомври на храмовия празник на църквата от 8 до 11 ч. ще се отслужи Архиерейска света Литургия след което Сдружението ще раздаде курбан за здраве.

Сдужение "Свети Димитър“ основано на 19 октомври 2003 г. в Пловдив от съмишленици Димитровци с председател инж. Димитър Георгиев се заема с трудната задача по възстановяване, реставрация и възраждане на храмовия комплекс, който по онова време е в пълна разруха и затворен за посещение. Към даренията в парични средства, материали и безвъзмезден труд се прибавят средства и от 10 търга на изкуство. Постъпват дарения и от Арменското църковно настоятелство в Пловдив. Делото от първия ден с архиерейската благословия на тогавашния митрополит Арсений продължава след 2007 г. до момента с пълното съдействие от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.

Още от първия етап на стартиране на ремонтно-възстановителните работи са Георгиев, Малашинов, Бойков, Киров, Димитров, адв. Русев, Атанасов, Инджов, Толев, Тодоров, Иванов, Бичев, Язов, Бекриев, Горчов, Маджаров, Минев, както и съмишленици, които не са членове на сдружението – Христо Чаплаков,  Кирил Кирев, Стоян Даскалов, Христо Христосков, Цветан Пулев, Кирил Василев, Атанас Калайджиев, фирмите КЦМ и "Петекс“.

На 26.10.2007 г. , на Димитровден, храмът отваря врати за празнично богослужение. Чинът на освещаването е отслужен лично от Н.В. Пловдивски митрополит Николай. Възстановени са камбанарията (строена по проект на арх. Йосиф Шнитер), сградните зидове, входните порти, интериора на църквата - амвона, владишкия трон, реставрирани са старите икони, някои от които са шедьоври от Възраждането като иконата на Св. Богородица, Исус Христос, Св. Димитър, Св. Мина, Св. Георги, изложени като постоянна експозиция в притвора на храма, на иконостаса са поставени нови 6 големи и 21 малки икони изографисани от Мирослав Иванов от гр. Хисаря. Изградена е нова електрическа инсталация. От този ден храмът е постоянно действащ и възкрасна за нов духовен и църковен живот. Заслужена благодарност получават отците Апостол Марудов и Даян Стоенчев, художниците, реставраторите, архитектите и строителите на обекта.

До 2011 г. са построени каменната чешма пред църквата дело на худ. Цвятко Сиромашки, прицърковната църква, чиято зала днес се ползва за беседи и иконната галерия за експозиция на икони на студенти от специалност "Църковна живопис“ от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Със средства на Сдружение "Свети Димитър“ е издадена книгата "Храм Св. Вкм Димитър“. За юбилея на Сдружението тази година напълно е възстановено и аязмото "Св. Св. Кирик и Юлита“ с две мозаечни пана, дело на худ. Димитър Димитров.

На 19 окт. на тържествения концерт с участието на възпитаници от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ в Голяма базилика, организиран от Сдружението в приветствието си към официалните лица и гражданите неговият председател инж. Георгиев сподели, че "В редиците на това родолюбиво, христоянско, патриотично, чисто българско Сдружение "Свети Димитър“ се вляха сериозни хора. Не всички са известни и популярни в обществото, повечето със солиден и проспериращ бизнес – ентусиазирани, но с много натоварено ежедневие. Сплотихме се и поехме едно дело, което беше съпътствано с много трудности и проблеми. Но те ни правеха по-силни и ние вървяхме по пътя и изпълнявахме поетото дело.

Днес нашето Сдружение празнува 20-годинина и има една мечта. Съзнавайки отговорността, и като свидетели на стореното от Димитровци, нашият плам да бъде поет от други съмишленици като нас – Петровци, Георгьовци, Ивановци и т.н. съименници. И да тръгне този плам като щафета с Олимпийски огън, защото нашата история на българската православна вяра има нужда от тичащи преносители на духовни ценности.“

Сред присъстващите на събитието бяха Н.Пр. Знеполски епископ Арсений, почетния и извънреден посланик на Украйна в България Н.Пр. Олеся Илашчук, Областния управител на Пловдив г-н Илия Зюмбилев, Кмета на гр. Пловдив г-н Здравко Димитров, членове на Сдружение "Свети Димитър“, известни интелектуалци, пловдивски граждани, както и възпитаници от Пловдивската духовна семинария.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: