Пловдивска Света Митрополия съвместно със сдружение "Cвети Димитър" – Пловдив ще чества празника на Свети Великомъченик Димитър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:47 / 25.10.2023
1527
В навечерието на Димитровден, 25 октомври от 18  ч. в Църквата "Св. Вкм Димитър“ в Стария Пловдив бе отслужена Архиерейска празнична вечерня с петохлебие, с което продължават и честванията на 20 годишен юбилей  на Сдружение "Свети Димитър“ – Пловдив съвместно с Пловдивската света митрополия.

Утре, 26 октомври на храмовия празник на църквата от 8 до 11 ч. ще се отслужи Архиерейска света Литургия след което Сдружението ще раздаде курбан за здраве.

Сдужение "Свети Димитър“ основано на 19 октомври 2003 г. в Пловдив от съмишленици Димитровци с председател инж. Димитър Георгиев се заема с трудната задача по възстановяване, реставрация и възраждане на храмовия комплекс, който по онова време е в пълна разруха и затворен за посещение. Към даренията в парични средства, материали и безвъзмезден труд се прибавят средства и от 10 търга на изкуство. Постъпват дарения и от Арменското църковно настоятелство в Пловдив. Делото от първия ден с архиерейската благословия на тогавашния митрополит Арсений продължава след 2007 г. до момента с пълното съдействие от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.

Още от първия етап на стартиране на ремонтно-възстановителните работи са Георгиев, Малашинов, Бойков, Киров, Димитров, адв. Русев, Атанасов, Инджов, Толев, Тодоров, Иванов, Бичев, Язов, Бекриев, Горчов, Маджаров, Минев, както и съмишленици, които не са членове на сдружението – Христо Чаплаков,  Кирил Кирев, Стоян Даскалов, Христо Христосков, Цветан Пулев, Кирил Василев, Атанас Калайджиев, фирмите КЦМ и "Петекс“.

На 26.10.2007 г. , на Димитровден, храмът отваря врати за празнично богослужение. Чинът на освещаването е отслужен лично от Н.В. Пловдивски митрополит Николай. Възстановени са камбанарията (строена по проект на арх. Йосиф Шнитер), сградните зидове, входните порти, интериора на църквата - амвона, владишкия трон, реставрирани са старите икони, някои от които са шедьоври от Възраждането като иконата на Св. Богородица, Исус Христос, Св. Димитър, Св. Мина, Св. Георги, изложени като постоянна експозиция в притвора на храма, на иконостаса са поставени нови 6 големи и 21 малки икони изографисани от Мирослав Иванов от гр. Хисаря. Изградена е нова електрическа инсталация. От този ден храмът е постоянно действащ и възкрасна за нов духовен и църковен живот. Заслужена благодарност получават отците Апостол Марудов и Даян Стоенчев, художниците, реставраторите, архитектите и строителите на обекта.

До 2011 г. са построени каменната чешма пред църквата дело на худ. Цвятко Сиромашки, прицърковната църква, чиято зала днес се ползва за беседи и иконната галерия за експозиция на икони на студенти от специалност "Църковна живопис“ от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Със средства на Сдружение "Свети Димитър“ е издадена книгата "Храм Св. Вкм Димитър“. За юбилея на Сдружението тази година напълно е възстановено и аязмото "Св. Св. Кирик и Юлита“ с две мозаечни пана, дело на худ. Димитър Димитров.

На 19 окт. на тържествения концерт с участието на възпитаници от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ в Голяма базилика, организиран от Сдружението в приветствието си към официалните лица и гражданите неговият председател инж. Георгиев сподели, че "В редиците на това родолюбиво, христоянско, патриотично, чисто българско Сдружение "Свети Димитър“ се вляха сериозни хора. Не всички са известни и популярни в обществото, повечето със солиден и проспериращ бизнес – ентусиазирани, но с много натоварено ежедневие. Сплотихме се и поехме едно дело, което беше съпътствано с много трудности и проблеми. Но те ни правеха по-силни и ние вървяхме по пътя и изпълнявахме поетото дело.

Днес нашето Сдружение празнува 20-годинина и има една мечта. Съзнавайки отговорността, и като свидетели на стореното от Димитровци, нашият плам да бъде поет от други съмишленици като нас – Петровци, Георгьовци, Ивановци и т.н. съименници. И да тръгне този плам като щафета с Олимпийски огън, защото нашата история на българската православна вяра има нужда от тичащи преносители на духовни ценности.“

Сред присъстващите на събитието бяха Н.Пр. Знеполски епископ Арсений, почетния и извънреден посланик на Украйна в България Н.Пр. Олеся Илашчук, Областния управител на Пловдив г-н Илия Зюмбилев, Кмета на гр. Пловдив г-н Здравко Димитров, членове на Сдружение "Свети Димитър“, известни интелектуалци, пловдивски граждани, както и възпитаници от Пловдивската духовна семинария.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наплив от желаещи да учат в Пловдивския университет
Скоба и фиш за два мерцедеса в Пловдив
КТ "Подкрепа": Скандална директорка на училище в Пловдив отдавна ...
Нов епизод на "Бързи и яростни" в Пловдив, този път в 5.30 ч. сут...
Д-р Бацелова от Пловдив: Не забравяйте репелент, когато стягате б...
Премиера на "Кармен" на Античния театър днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).