На 3-ти април 1899 г. във Варна е поставено началото на първата българска консерва фабрика. В продължение на две години преди това, младият предприемач Пантелей Генов е изучавал занаята за производството на консервирани храни като работник във фабрики в Белгия и Франция.
Първоначално начинанието среща редица трудности ‒ недоверие от потребителя, недостиг на суровини и др., но Генов не се отказва. Просто премества производството в Пловдив.
Успехът не закъснява ‒ след Първата световна война висококачествените зеленчукови и плодови консерви с търговската марка “Хубавата градинарка" се налагат не само на българския, но и на чуждестранния пазар.
Любопитен факт е, че през 1936 г. за ресторанта на елитния лондонски хотел “Риц" са доставени 10 тона български аспержи, произведени в Катуница и консервирани във фабриката на Генов.
Примерът на пловдивския индустр
иалец не остава незабелязан, както от други предприемчиви българи, така и от държавниците ни по онова време.
Комбинацията от предприемчивост и целенасочена държавна политика дава резултат ‒ през 1939 г. броят на консервните фабрики е над 100.
Изграден е един проспериращ бранш, който става символ и на социалистическа България; развива се и днес като синоним на утвърдено качество, включително за пазарите на Европа, САЩ, Япония и др.