ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивската "Евмолпея" с участие на празника за Деня на светите братя Кирил и Методий в Щутгарт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:41 / 27.05.2022Коментари (0)1088
©
По персонална покана на Български културен форум "Мартеница“ в Щутгарт. пловдивският Девически хор "Евмолпея“ ще вземе участие в тържествената програма отбелязваща Деня на Светите Равноапостоли и покровители на Европа братята Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура - 24 май.

Изявите ще се състоят от 29 май до 2 юни 2022 г. Хор "Евмолпея“ при ОДК с диригент д-р Алия Хансе, клавирен съпровод Йорданка Иванова и арт мениджър Ганка Янкова, ще изнесе цикъл концерти в рамките на 29-то си европейско турне  на различни места, в партньорство и с кметствата на Льонберг и Людвигсбург. Проявата се финансира от Културния календар на Община Пловдив за 2022 г. по компонент "Мобилност“.

На 30 май Девически хор "Евмолпея“ ще пее в Evangelisch metodhistische Kirche  in Rutesheim, на 31 май в Christus Kirche in Ludwigsburg, на 1 юни в Ortodoxe bulgarische Kirche in Stuttgart – Hofen. В същия ден талантливите момичета ще гостуват с представяне в новооткритата сграда на най-големия корпоративен музей в света Мерцедес – Бенц, който, както и хорът чества 16-годишнина. 

На следващия ден също с представяне ще бъде и посещението им в Lindenmuzeum – музей на етносите, където ще се запознаят с културите на ислямския свят, Пакистан, Близкия и далечен изток, Латинска, Северна Америка и Океания. Солист на концертите ще бъде изтъкнатият пианист и преподавател в Щутгарт Благой Филипов.

"Евмолпея“ е високо оценяван състав в Германия. Топлите връзки с немски хорове и концерти в различни немски градове, участието в международни фестивали, прекрасните реакции на немската публика, високите оценки на хоровата им гилдия и ценителите на хоровото изкуство предопределиха по естествен начин избора на пловдивските момичета.

Както винаги "Евмолпея“ подготвя интересна програма от 24 песни, в която присъстват творби, обхващащи много стилове и епохи. Този път акцентът ще бъде върху песните от български автори. Разбира се, момичетата ще направят своя младежки реверанс към немската публика с творби на Людвиг ван Бетовен, Феликс Менделсон – Бартолди, Алберт Ниеман, Ричард Айленберг, но неизменно ще започват с "химна на българската просвета“ "Върви, народе възродени“. Тази година се навършват 130 г. от написването на текста му, чийто автор е Стоян Михайловски.

За пореден път младите пловдивски хористи ще развеят знамето на българската култура. Те ще са културни дипломати, които през годините на своята творческа дейност и изпълнения, успешно представят българския дух, красота и талант при срещите си с нашите сънародници зад граница.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: