Пловдивската опера отново с интересна програма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:37 / 15.10.2012
1050
След забележителното концертно изпълнение на "Кармина Бурана" с диригент Емил Табаков на 12 октомври, тази седмица Държавна опера Пловдив предлага на публиката си Симфоничен концерт с много сериозна програма. На 19 октомври от 19 часа в Концертна зала пловдивчани ще могат да чуят: Р. Вагнер - Увертюра към операта "Нюрнбергските майстори певци", С. Рахманинов - Концерт за пиано и оркестър №2, Д. Шостакович - Симфония №5. Диригент на този концерт ще бъде младият италианец Кристиан Фраттима, а солист - пианистът Мотийеус Базарас от Литва.

Музикалната кариера на Кристиан Фраттима започва като цигулар. Той е завършил цигулка с национален медал за изкуство, печелил е стипендията "Бенинтенде Паскуале" и националния конкурс "Музика на нашето време". Работил е в оркестрите "Страваганца Вивалдиана", "Пентакарис" и "Франческо Чилеа". Започва да учи дирижиране през 2007 г. с литовския диригент Джуозас Домаркас; посещава майсторски класове при Павел Берман, Мартинас Звайгжда и Гидон Кремер. През 2008 г. започва работа във Националната опера във Вилнюс. Пролетта на 2011 г. Кристиан Фраттима е избран от Италианското министерство на вътрешните работи за диригент и артистичен директор на концерта по повод 150 г. от обединението на италианската държава. В същата година, във Вилнюс, получава магистърска степен по симфонично дирижиране от Литовската национална академия за музика и театър.

Солист на Концерт номер 2 от С. Рахманинов ще бъде литовският пианист Мотийеус Базарас, носител на първа награда в шестото издание на международния конкурс за пиано и камерни оркестри "Стасис Вайниунас". Учил е в Консерватория "J. Gruodis", в Хамбург в Музикално училище за музика и театър, а в момента следва в Литовската академия за музика и театър при проф. Петрас Гениушас. Мотийеус свири и джаз. Неговото мултиинструментално, акустично и електронно трио (съставено от тримата братя Балзарас) експериментира, смесвайки джаз, литовска фолклорна музика и други.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Жителка на Пловдив е изрекла пророчески думи дни преди трагедията...
Велосипедист е открит мъртъв в необезопасена шахта посред бял ден...
Пожар гори край Пловдив, вижда се чак от Асеновград
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обя...
Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен, а само,...
В къща в Пловдив откриха още една плочка, източник на йонизиращо ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).