Пловдивски бизнесмен става "Доктор хонорис кауза"
Инж. Борис Калибацев ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета по хранителни технологии-Пловдив. Тържествената церемония ще се състои на 10 декември от 11 часа в зала "Хоризонт" на висшето училище.
Титлата ще му бъде връчена с решение на академичния съвет за изключителния принос за развитието на университета.
Борис Калибацев е роден на 12 септември 1961 г. в Петрич. Придобива магистърска степен, специалност "Технология на месото и рибата“, във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (понастоящем УХТ – Пловдив) през 1986 г. Провел е и дългосрочна специализация по икономика към УНСС-София. Професионалната кариера на инженер-технолог Борис Калибацев стартира в месокомбинат "Родопа“ в Пловдив през 1986 г., а от 1997 г. той е изпълнителен директор на дружествата "Пловдивска консерва“ и "Филикон-97“.
Инж. Калибацев е член на Управителния съвет на Българската агрохранителна камара. Той е един от най-изтъкнатите и авторитетни висши мениджъри в хранителния бизнес. Неговата компания "Филикон-97“ е водеща в Пловдив и една от най-големите фирми в България с традиции в производството на консервирани храни и плодови сокове. Продуктите на фирмата са известни и търсени не само на местния пазар, но и в повече от 40 страни.
"Филикон-97“ е сред най-дългогодишните и постоянни партньори на УХТ, подпомагащи практическото обучение на студентите чрез осигуряване на практики и стажове и предоставяне на суровини и материали. Много от студентите след дипломирането си започват професионалната си кариера в компанията.
Бидейки бивш възпитаник на Университета по хранителни технологии, г-н Калибацев има съществен принос не само за популяризиране и утвърждаване на имиджа на Университета, но също и за подобряване на учебната материално-техническа база. С негово съдействие се организират и всички престижни форуми и знакови събития на УХТ през последните 20 години.
По инициатива и с личното участие на г-н Калибацев се подготвя партньорство на Университета по хранителни технологии с компанията Tetra Рак, която е световен лидер в технологиите и техническите решения за опаковане на течни хранителни продукти.