Пловдивски ресторантьори и хотелиери се оплакаха, че са принудени да сервират на гостите си турски плодове и зеленчуци вместо такива родно производство. Това стана по време на дискусия "Вкусът на България", организирана от БНТ в града на тепетата. Производители, кметове, ресторантьори, хотелиери и туроператори се включиха в дебата и поискаха законодателни промени, които да насърчат туристическия бранш да ползва родни стоки.
"Защо на закуска сутрин да не предлагаме свежи български домати? Търговците ни обясняват, че по-изгодно им било да внасят турски и ние щем-не щем, сме принудени да ги купуваме", заяви Стоянка Николова, управител на храненето в един от най-големите пловдивски хотели, цитирана от
"24 часа". Според нея пазарът ни е залят със стоки, на които е позволено да влизат, а доколко са качествени било друг въпрос.