ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски таксиджии ще пържат злосторниците с 20 000 волта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:31 / 11.01.2007Коментари (1)1740
Българският таксиметров шофьор открай време е склонен към протести - когато цените на бензина скочат за пореден път или пък го нападат клиенти. За последно таксиджиите се вдигнаха на бунт, след като техен колега бе убит в Сливен. Националното сдружение на таксиметровите превозвачи поиска в колите да се монтират прегради, които да отделят шофьора от пътника. Големите таксиметрови фирми обаче не възприеха предложението.

Собственикът на "Евротакси" в Сливен Милен Такиев дори заяви, че подобна идея е абсурдна. Шофьорите считат, че подобна преграда ще превърне автомобилите в двуместни. Няма да има място за пътници, да не говорим, че отново ще ни карат да плащаме за всичко това, коментираха водачите. Според тях подобни прегради има само в Америка, и то в градове с висока престъпност. Според таксиджиите има обаче резон в предложението автомобилите да се оборудват с GPS система и паник бутон. Столичанинът Георги Петров заяви, че това ще извади от бизнеса малките автомобили. Много от тях са купени на лизинг и шофьорите се надяват да ги изплатят чрез курсовете си. Поставянето на преграда ще ги лиши от възможността да качват по-голям брой пътници. "Много е вероятно с поставянето на преграда клиентът по-лесно да ни избяга с дължимите пари, опасява се Петров. Според него преградата няма да попречи на пътуващия да насочи пистолет към шофьора.

Бандитите в Пловдив пък, които нападат таксиметрови шофьори, рискуват да бъдат разтресени от 20 000 волта ток, пуснат от водача. Самоделната защитна система се появи под тепетата преди десетина години и вероятно все още действа в някои автомобили. Тя беше разработена от никому неизвестен местен изобретател, който за кратко време успя да оборудва с нея доста таксиметрови коли. Принципът на действие на електрошоковата система беше много прост. Под тапицерията на седалките за пътници се разпростираше мрежа от проводници, свързана с електрическата бобина на автомобила. Тя се задействаше от бутон, инсталиран на удобно за водача място. В случай на нападение той просто трябваше да протегне ръка и да натисне копчето.

Токът от елсистемата на колата веднага удряше нападателя и буквално го парализираше и неутрализираше. След такъв токов удар никой нормален човек не е в състояние няколко минути дори да си отвори сам вратата на таксито. Съоръжението можеше да се окаже и смъртоносно за нападатели с по-слабо сърце. За кратко време то набра популярност сред таксиджиите в Пловдив в средата на 90-те години. След няколко неволни "изпържвания" на невинни клиенти заради натискане на копчето по погрешка и заплахата от изправяне пред съд много шофьори демонтираха защитните самоделни устройства от колите си.

Според шефа на пловдивската фирма "Интер такси" Христо Константинов у нас е необходимо постепенно да започнат да се внасят фабрично произведени жълти коли със защитни прегради, а не да се правят самоделни приспособления в сегашните автомобили. От фирмата се съмняват и в ефикасността от инсталирането на паник бутон в такситата. За тази цел трябва да се сключи договор с охранителна фирма, която да осигури и монтира техниката. Едва ли обаче тя ще отдели повече от една патрулна кола, която да реагира на сигнал, подаден от шофьор в беда. А и не се знае колко отдалечено ще бъде таксито от патрула и дали ще има време да се помогне на водача. От друга страна поставянето на паник бутон няма да е евтино и ще е за сметка на таксиметровия шофьор. Информацията е на вестник "Стандарт".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.01.2007 г.
0
 
 
Хем искат да са защитени, хем не им се дават пари, в цял свят такситата имат прегради, да не се стискат, а да ги поставят, не е толкова скъпо с оглед да опазят живота си!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
50-ото Народно събрание
Шофьор загина след удар в стълб на бул. "Мария Луиза"
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: