Пловдивски таксиджии ще пържат злосторниците с 20 000 волта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:31 / 11.01.2007
1741
Българският таксиметров шофьор открай време е склонен към протести - когато цените на бензина скочат за пореден път или пък го нападат клиенти. За последно таксиджиите се вдигнаха на бунт, след като техен колега бе убит в Сливен. Националното сдружение на таксиметровите превозвачи поиска в колите да се монтират прегради, които да отделят шофьора от пътника. Големите таксиметрови фирми обаче не възприеха предложението.

Собственикът на "Евротакси" в Сливен Милен Такиев дори заяви, че подобна идея е абсурдна. Шофьорите считат, че подобна преграда ще превърне автомобилите в двуместни. Няма да има място за пътници, да не говорим, че отново ще ни карат да плащаме за всичко това, коментираха водачите. Според тях подобни прегради има само в Америка, и то в градове с висока престъпност. Според таксиджиите има обаче резон в предложението автомобилите да се оборудват с GPS система и паник бутон. Столичанинът Георги Петров заяви, че това ще извади от бизнеса малките автомобили. Много от тях са купени на лизинг и шофьорите се надяват да ги изплатят чрез курсовете си. Поставянето на преграда ще ги лиши от възможността да качват по-голям брой пътници. "Много е вероятно с поставянето на преграда клиентът по-лесно да ни избяга с дължимите пари, опасява се Петров. Според него преградата няма да попречи на пътуващия да насочи пистолет към шофьора.

Бандитите в Пловдив пък, които нападат таксиметрови шофьори, рискуват да бъдат разтресени от 20 000 волта ток, пуснат от водача. Самоделната защитна система се появи под тепетата преди десетина години и вероятно все още действа в някои автомобили. Тя беше разработена от никому неизвестен местен изобретател, който за кратко време успя да оборудва с нея доста таксиметрови коли. Принципът на действие на електрошоковата система беше много прост. Под тапицерията на седалките за пътници се разпростираше мрежа от проводници, свързана с електрическата бобина на автомобила. Тя се задействаше от бутон, инсталиран на удобно за водача място. В случай на нападение той просто трябваше да протегне ръка и да натисне копчето.

Токът от елсистемата на колата веднага удряше нападателя и буквално го парализираше и неутрализираше. След такъв токов удар никой нормален човек не е в състояние няколко минути дори да си отвори сам вратата на таксито. Съоръжението можеше да се окаже и смъртоносно за нападатели с по-слабо сърце. За кратко време то набра популярност сред таксиджиите в Пловдив в средата на 90-те години. След няколко неволни "изпържвания" на невинни клиенти заради натискане на копчето по погрешка и заплахата от изправяне пред съд много шофьори демонтираха защитните самоделни устройства от колите си.

Според шефа на пловдивската фирма "Интер такси" Христо Константинов у нас е необходимо постепенно да започнат да се внасят фабрично произведени жълти коли със защитни прегради, а не да се правят самоделни приспособления в сегашните автомобили. От фирмата се съмняват и в ефикасността от инсталирането на паник бутон в такситата. За тази цел трябва да се сключи договор с охранителна фирма, която да осигури и монтира техниката. Едва ли обаче тя ще отдели повече от една патрулна кола, която да реагира на сигнал, подаден от шофьор в беда. А и не се знае колко отдалечено ще бъде таксито от патрула и дали ще има време да се помогне на водача. От друга страна поставянето на паник бутон няма да е евтино и ще е за сметка на таксиметровия шофьор. Информацията е на вестник "Стандарт".

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Петима кандидати за омбудсман на Пловдив
КАТ - Пловдив спи, полицията в Пловдив и тя спи
Денят в Пловдив започна с инцидент
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).