ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски учени откриха добавка, известна като "тайното оръжие на руснаците"! С нея свинското става супер вкусно и здравословно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:16 / 14.02.2018Коментари (10)29651
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Прасетата наддават бързо, а месото им е по-вкусно и здравословно за хората, ако се хранят с фураж, обогатен с екстракт от сибирска лиственица и отработен цвят на маслодайна роза. До това откритие стигнаха преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив, след като проведоха научен експеримент с 5 групи свине. В първата на животните е даван обикновен фураж. 

При останалите към него са били добавени биологично активните съставки от двете растения в различни концентрации. Установено е, че теглото на пет прасета, които получавали към храната си екстракт от сибирска лиственица, е с 9,5 кг повече в сравнение с това на животните, хранени с чист фураж. Същият резултат имало и с прибавянето на пресован розов цвят.

"Другите ефекти са, че лошият холестерол в месото на прасетата намалява с 13-14%, а цветът и ароматът му се запазват по-дълго време", обяснява ръководителят на екипа проф. Стефан Драгоев, зам.-ректор на ВУЗ-а. По думите му сибирската лиственица е известна като "тайното оръжие" на руснаците през Втората световна война. Още тогава те открили, че човек може да изкара дълго време без храна, ако смуче кора от дървото, което е богато на високоенергийни съставки.

Маслодайната роза пък съдържа много антиоксиданти. Според учените, ако отпадъкът при производството й се използва като добавка към фуража на прасетата, ще има екологичен и икономически ефект. От 1500 кг розово масло у нас се получавали 75 т отработен цвят. В момента се изхвърлял, а бизнесът правел разходи за транспортирането му. Учените от пловдивския ВУЗ ще направят и друг експеримент, при който към храната на агнета ще бъдат добавени екстракт от лиственица и сух розов цвят, съобщава "24 часа".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 16.02.2018 г.
0
 
 
Руските свине си ги гледаме по нашето Черноморие и по света. Т'ва ще да е някой специален лосион за вана.
0
 
 
Сигурно и хората консумиращи това месо наддават бързо на килограми :)
0
 
 
Колко нараства цената на свинското после?
+1
 
 
тайното оръжие на руснаците!!!Велико. Че са се спасявали,като са дъвчили кора на дърво,не е оръжие ,а спасение.Също ,както и тревата е любимата храна на северно корейците!
+2
 
 
бих добавил малко труфели и щипка шафран....рџ?Ѓ
+9
 
 
"...от 1500 кг розово масло у нас се получавали 75 т отработен цвят" май е обратното!?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Футбол - други
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кино Космос на концесия
Димо Алексиев хванат пиян зад волана
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: