ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивският Окръжен съд отчете дейността си през годината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:51 / 20.12.2004Коментари (0)622
Първата в страната присъда за фалшифициране на пари и документи; първата бърза екстрадация; първите телевизионни филми по конкретни съдебни дела и първата първите свободноизбираеми часове за ученици, проведени в съдебната зала; първият дисциплинарно уволнен съдия, но и шестима повишени в най-висок ранг; всяка втора присъда за наркотици, най-висок брой присъди по наказателни дела за последните 15 години - това са акцентите в отчета за дейността на пловдивският Окръжен съд през годината, направен на специална пресконференция днес.
От 54-те работещи в съда съдии 8 са били повишени в съдебен ранг, като за 6 от тях е взето решение за най-високия ранг - съдия във ВКС. Със заповеди на председателя на съда на трима магистрати е било обърнато внимание да допуснати от тях забавяния при изготвяне на съдебните актове. Един съдия (Петя Щинкова) получи най-тежкото наказание - уволнение.
Съдът реализира за първи път цялостна програма за обществено възпитание и превенция с престъпността. Осъществен бе проект “Час на класа в съда” (съвместно с РИ на МОН), с участието на седмокласници от ОУ “Княз Александър І”. Заснети бяха 3 филма със сюжети по конкретни наказателни дела, по проект, финансиран от Американската агенция за международно развитие, с участието на Апелативен, Окръжен съд и Пловдивска обществена телевизия. За първи път свободно избираеми часове по правна подготовка на ученици (10 – 11 клас) бяха проведени в съдебна зала, припомни пресслужбата на Съдебната палата.
През годината в Пловдивския окръжен съд с присъда са приключени 263 наказателни дела. Общият брой на осъдените лица е 297 . Оправдани са 14 от подсъдимите. Това е най-големият брой присъди, произнасяни от окръжните магистрати за последните 15 години. Миналата година те са били 241, през 2002 - 162, по 125 и 119 съответно през 2001 и 2000 г.
Всяко второ приключило дело е било свързано с притежаване, пренасяне или търговия с наркотични вещества. Осъдените за подобни деяния са най-много - 137. След постановяване на присъдите по разпореждане на съда са отнети и е разпоредено унищожаване на 8 кг. марихуана, 56 гр. хероин и 330 таблетки амфетамин.
В Пловдивския окръжен съд за пръв път в страната беше произнесена присъда по обвинение за изготвяне на фалшиви парични знаци и документи. По делото за т.нар. “Първа печатница” на шестима подсъдими бе наложено наказание общо в размер на 64 години лишаване от свобода, уточниха от съда.
Половината от завършилите с присъда дела са решени в тримесечен срок, голяма част от тях - само на едно заседание. От по-горни инстанции е отменена една присъда.
Петима чужденци, издирвани от властите в страните им, са екстрадирани по решение на окръжните магистрати през годината. При двама от тях е приложена за пръв път в страната наскоро приетата процедура за бърза екстрадиция.
В гражданското отделение на окръжния съд работят 15 съдии, всеки от които е решил средно по 198 дела, което говори за запазваща се тенденция за висока натовареност на магистратите. Въпреки това и тук повече от половината дела са решени за три месеца след постъпването им, отчита съдът. Свършени са 83 от 84-те постъпили дела за осиновяване. Под запрещение са поставени 49 лица при решени 67 дела от 84 постъпили.
Всяко трето дело, постъпило в административното отделение на Окръжния съд в Пловдив, е данъчно дело. Това са жалби срещу данъчни актове, издадени от данъчните органи на територията на Пловдивска, Смолянска, Старозагорска, Хасковска и Пазарджишка области - т.е. на един голям административен район. Обжалваемият интерес по тези дела е голям - достига и до милиони левове по отделно дело.
През годината се наблюдава нарастване на броя и тежестта на делата, образувани по жалби срещу актове, издадени по реда на Закона за устройство на територията, особено на тези, свързани с установяване, премахване, спиране ползването на незаконни строежи (281 дела - свършени с решение през годината).
Това кореспондира с общата тенденция на увеличаване на жалбите срещу всякакъв вид административни актове, издавани от всички възможни административни органи в страната - данъчни органи, областен управител, кметове на общините, специализирани органи на общините, НОИ, НЗОК, ХЕИ, Дирекция по водите и др. Честите законодателни промени водят до динамика и разнообразие на нормативните актове. Това създава затруднения у гражданите и те все по- трудно, особено когато се явяват без адвокат, успяват сами да защитят своите права, се уточнява в доклада на административното съдебно отделение.
Общо 1062 граждански и търговски дела са образувани в търговското отделение на съда. Това са искови молби за над 10 000 лв. по Търговския закон, Закона за задълженията и договорите, Закона за отговорността на държавата и Кодекса на труда. За същия период са приключени 1101 дела. 17 фирми са обявени в несъстоятелност, за 2 е утвърден оздравителен план. Регистрирани са 3839 нови търговци, прекратени са 907 фирми. Общо решени са 7707 фирмени дела.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: