Пловдивският апелативен съд ще заседава отново по казуса „Ванко 1“

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:20 / 15.01.2007
1973
В Пловдивския апелативен съд е насрочено дело с подсъдими Иван Главчев, известен с прозвището Ванко 1, и братовчед му Димитър Рачелов. Процесът е насрочен за 23 януари.

Делото ще се гледа след като присъдата на двамата бе отменена за втори път от Върховния касационен съд. Ванко 1 и братовчед му бяха осъдени съответно на 10 години и 8 години лишаване от свобода по обвинение за трафик на момичета зад граница и склоняване към проституция.

В отменителното решение касационната инстанция заявява, че наложеното наказание не е влязло в сила, а с изменението на Наказателния кодекс от 13 октомври 2005 г. съществено е променена отговорността за деянията, свързани с престъплението склоняване към протиституция.

Новият по-благоприятен закон не може да бъде приложен направо от ВКС, тъй като предвид промяната в НК всяко едно деяние би следвало, ако бъде установено, да бъде санкционирано отделно и след това да се наложи едно общо наказание.

Това е в правомощията обаче на въззивната инстанция, в случая Апелативния съд, се казва в становището на висшата съдебна инстанция. Според върховните магистрати, не са били налице основанията за приложение разпоредбата на чл. 78А, НК, въпреки влезлия в сила по-благоприятен закон, което доведе до освобождаване на подсъдимите от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба.

В случая са налице множество престъпления, а не едно отделно деяние, поради което и посочената разпоредба е неприложима, се казва още в указанията на ВКС. Информацията е ан Actualno.com.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Петима кандидати за омбудсман на Пловдив
КАТ - Пловдив спи, полицията в Пловдив и тя спи
Денят в Пловдив започна с инцидент
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).