Пловдивският митрополит Николай навършва 44 години днес

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:40 / 19.07.2013
3465
Най-младият български митрополит, управляващ най-голямата ни епархия, Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, днес навършва 44 години. Митрополит Николай е роден на 19 юли 1969 г. в София. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия в столицата. През 1990 г. е подстриган за монах във Враца от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Калиник. 

През 1993 г. е ръкоположен за йеромонах от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Известно време служи като ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". На 29 юни 1993 г. е възведен в архимандритско достойнство и става протосингел на Софийската Света митрополия. През 2001 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата "Знеполски" и изпълнява функциите на викарий на Софийския митрополит Светейшия Български патриарх Максим. 

През 2007 г. година Знеполският епископ Николай е избран за Пловдивски митрополит с убедителна преднина както при епархийския избор в град Пловдив, така и от членовете на Светия синод на Българската православна църква. 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай е известен с последователното отстояване на позициите на светото православие и дълги години, въпреки своята младост, беше непримирим борец срещу разкола в БПЦ. Сега е един от най-активните архиереи в Светия Синод на Българската православна църква.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).