Пловдивският митрополит Николай отбеляза Петдесетница в църквата "Св.Троица"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:18 / 23.06.2024
4967
Днес в църквата "Св.Троица" беше отбелязан празника  Петдесетница. Официален гост на събитието беше пловдивският митрополит Николай, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В двора на църквата присъстващите се насладиха на организирана програма снародни танци. Беше раздаден и курбан за здраве.

Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден. На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух.

Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница. Празникът бил тържествен и радостен, в Иерусалим се стичало голямо множество народ, за да принесат с благодарност към Бога установената от закона жертва. 

Една от традициите е свързана с ореховите листа, които символизират огнените пламъци или езиците над дома на апостолите. Тези листа се разпръскават в църквата преди литургията и след нея вярващите ги отнасят в дома си.

На този ден орехови листа се носят и на гробищата. След като на Спасовден душите на мъртвите се прибират, след като са излезли на Великден, на Петдесетница се ходи на гробището. Това се прави рано сутринта като се носи орехова шума. Тя се разстила на гробовете, за да пази сянка на покойниците. След това се отива на църква и отново се носят орехови листа. Те се разстилат по пода, вярващите коленичат върху тях и си затварят очите. Вярва се, че по този начин те ще имат възможността да видят своите починали близки.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Немски гражданин бере душа в болница в Пловдив
Меганаглец с грозно изпълнение пред дюнери в центъра на Пловдив
Мрежата скочи на шофьор, упрекнал и посъветвал каращите бавно
Пожарът на Младежкия хълм е овладян
Първи кадри и информация за естеството на пожара на Младежкия хъл...
"Диана Експрес", Братя Аргирови, Мими Иванова и Нелина очакват пл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).