Пловдивският университет и БЧК учредяват студентски клуб

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:40 / 14.04.2009
743
Студентски клуб по Международно хуманитарно право ще основе утре, 15 април, Юридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", съобщиха от висшето училище. Създаването на организацията е резултат от двустранно споразумение между Областния съвет на Български Червен кръст - Пловдив и правния факултет.

Двете институции ще си сътрудничат в областта на социалната и здравната политика по време на следването на студентите, както и за подобряване на качеството на висшето образование. Това обясни Христо Паунов, който е заместник председател на ОС на БЧК - Пловдив и главен асистент в правния факултет. В клуба освен бъдещите юристи могат да участват и техни колеги от други хуманитарни специалности в Пловдивския университет, допълни той.

Членовете на младежката организация ще се включат в инициативи и обучения, организирани от БЧК на местно, национално и международно ниво. Сред основните дейности ще бъдат запознаване на обществеността със световните норми в хуманитарното право и човешките права, основните принципи на червенокръсткото движение и начините за предотвратяване на насилието и проявите на нетолерантност, каза Паунов.

Ролята на неправителствените организации е да защитават интересите на гражданите и да регулират отношенията вътре в общество. Някои от тях дори служат за връзка между структурите на държавата и обществото, обясниха инициаторите на студентския клуб. Главен регулатор на отношенията между властта и обикновените хора обаче се явява правото, което трябва да се съблюдава едновременно от държавата и от обществото, обясни гл. ас. Христо Паунов.

Доброволният характер на членството в новия младежки клуб предполага, че всички участници са достатъчно мотивирани да „надскочат" границите на академичното обучение, за да се включат в инициативите за утвърждаване на гражданското общество, смята Паунов.

Студентският клуб по Международно хуманитарно право се създава със съдействието на декана на Юридическия факултет проф. д-р Венцислав Стоянов, доц. д-р Ирена Илиева от Катедра „Международно и сравнително право" и Студентски съвет ЮФ.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).