Пловдивският затвор е пренаселен, а най-голям е броят на крадците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:11 / 22.07.2009
1500
Това, което характеризира Пловдивския затвор, е обстоятелството, че има пренаселеност на лишените от свобода, каза директорът на Пловдивския затвор Никола Кърпаров. Тази пренаселеност ще бъде коригирана до значителна степен от новата наредба за териториалното разпределение на лишените от свобода, като част от лишените от свобода от закрит тип, които са от Пловдивска област ще бъдат пренасочени към Пазарджишкия затвор, където има повече жилищна площ и по-малко лишени от свобода, информира директорът на затвора в Пловдив. В момента тук на лишен от свобода се падат по около 2,9 кв.м, а изискването е минимум по 4 кв.м на човек, каза Кърпаров.

Очаква се скоро да бъде откомандирована една значителна група от около 80 човека и да се подобри този коефициент на пренаселеност. В затворническото общежитие "Хеброс", което е от открит тип, с откриването и въвеждането в действие на новото общежитие от такъв тип - "Лилово" към Старозагорския затвор също се очаква да се коригира пренаселеността, каза Кърпаров. Най-добри сега в това отношение са условията в Смолянското общежитие, което също е от отворен тип, където се падат по около 5,5 до 6 кв. метра площ на лишен от свобода.

Около 960 човека излежават в момента присъдите си в Пловдивския затвор, информира директорът му. От тях в корпуса в Пловдив са около 680 души. Средната продължителност за пребиваване в затвора е от три до пет години, като най-голямата е популацията на крадците, каза Кърпаров. Около 60-65% от общия брой на затворниците са роми. Осем доживотно осъдени лишени от свобода пребивават в затвора в Пловдив. За двама от тях ресоциализационният процес трае дълги години, а за единият вече е в доста напреднала фаза. Планираме тази година, може би есента, този лишен от свобода да бъде предложен за връщане обратно в общ отряд с другите, без това да променя самата присъда, каза Кърпаров.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).