ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивско село отбеляза Димитровден с честване
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:57 / 26.10.2024Коментари (0)1964
Маноле отбеляза Димитровден с честване на своя храм "Св. Димитър“, основан през 1902 година. Празникът започна с тържествена литургия, отслужена от отец Николай и неговия баща, който е дългогодишен свещеник в църквата - отец Йордан. Последва водосвет в чест на обновения купол на храма и кръст, дарени от семейството на кмета на Община Марица Димитър Иванов. Местната общност се събра, за да отпразнува събитието, което символизира новото начало и духовното възраждане на столетната църква.

"Нека любовта бъде по-голяма! Нека всяко благодеяние, което правите да бъде успешно и да пребъде! И това, което са ни завещали прадедите да го препокриваме с усърдие и благодат! На този светъл празник освещаваме купола и кръста на нашия храм, дарени от семейство Иванови. Нека Господ ги дарява с изобилие и да продължаваме и занапред да работим усърдно, за да може този храм да бъде в състояние, за което са мечтали и нашите праотци!“, пожела отец Николай и отправи призив към миряните да се обичат и уважават.

На службата присъстваха кметът на Община Марица Димитър Иванов заедно със съпругата си Иванка и двамата си внука – Димитър и Иван. Той поздрави жителите на Маноле, чиито покровител е Св. Димитър.

"Отново е Димитровден и се радвам се, че сме заедно. Запалихме свещички за здраве. Благодарим на Господ и Св. Богородица, че ни има, че ни даряват със здраве, сили, разум да сме заедно и заедно да постигаме целите, които си поставяме! Докато имам сили, курбанът за здраве го давам аз, защото нося името на Св. Димитър и от сърце раздаваме за здравето на цялото село. Честит имен ден на всички именици! Светъл и благословен празник! Радвайте се на живота! Нека изживяваме хубави поводи достойно заедно!“, пожела кметът на общината. Двамата свещеници му подариха икона на Св. Димитър, за да го пази и закриля. Именикът получи още много подаръци от гостите. Той благодари на всички и на тези, които от сутринта са му изпратили стотици честитки и благопожелания по телефона.

След това отец Николай освети вкусния курбан, раздаден на присъстващите миряни, които благославяха Димитър Иванов и семейството му.

Домакинът на празника – кметът на Маноле Стоил Дишев сподели, че е изключително щастлив, че започва обновяване на храма в селото и изрази благодарността си към семейството на Димитър Иванов, с чието дарение на новия купол и кръст стартира благородната кауза.

Към празника се присъединиха председателят на Общински съвет - Марица Виолета Христодулова, заместник-кметовете Гергана Титюкова и Николай Стаматов, кметове на населени места, общински съветници и много жители.

В Община Марица празнуват още трима кметове – на Войводиново, Крислово и Царацово – Димитър Тосев, Димитър Андреев и Димитър Петров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
Електронно таксуване в градския транспорт
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: