По уникален метод оперираха очите на четирима пациенти в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:55 / 27.10.2013
2136
С модерния метод безшевна очна 25+G парс плана витректомия и с най-бързата скорост на използвания инструмент - 7500 разреза в минута, бяха оперирани днес четирима пациенти в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. Това съобщиха от лечебното заведение.

Операциите бяха част от програмата на Осмия витреоретинален симпозиум на Клиниката по очни болести в пловдивската университетска болница. Лекционният курс се проведе в зала в "Новотел" - Пловдив на 26 октомври. В него участваха офталмолози от страната и чужбина. Днес, 27 октомври, посредством сателитна връзка те наблюдаваха в реално време безшевната хирургия, която началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и гост лекторът и хирург д-р Габор Шариот извършиха на четиримата пациенти с диагноза дупка на макулата - разкъсване на центъра на ретината.

При двама от тях бяха оперирани и двете очи. В България, когато финансирането по клинични пътеки на НЗОК, между операциите на двете очи трябва да има интервал от 30 дни. В световната практика, когато състоянието е спешно, се оперират едновременно и двете очи, разказа проф. Сивкова.

Тя потвърди, че и направените днес операции са по клинични пътеки. Уникален за България обаче е методът, който включва модерна апаратура, висока скорост на използвания инструмент - витректом, и богатия опит на д-р Габор Шариот. Той работи в Реклинг, Германия, и годишно извършва над 2000 подобни "ювелирни" очни операции.

Избраните за интервенциите са пациенти, посещавали Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" през последния месец. При един от случаите д-р Шариот фиксира потънала вътреочна леща. Тя е била имплантирана преди време, но проблемът се е появил наскоро.

Демонстрираният метод при операциите днес е един от най-съвременните за максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. При него офталмолозите работят през 3 миниатюрни отвора - с големина от едва 0,5 мм. Този тип оперативно лечение е подходящ за пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия - усложнение на захарния диабет, и с дупка на макулата - частта от ретината, отговаряща за ясното централно виждане.

По традиция в рамките на форума интервенциите се извършват с иновативния апарат Constellation. Тази година за първи път безшевната 25+G витректомия ще бъде с толкова висока прецизност - 7500 разреза в минута. Миналата година инструментът - витректом, с който работиха лекарите, имаше капацитет 5000 разреза в минута, припомни проф. Сивкова. Тя обясни, че екипът й има опит в извършването на този вид операции.

За осма поредна година домакин на витреоретиналния симпозиум е Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги". Тя е основана през 1946 г. като част от структурата на тогавашния Висш медицински институт - Пловдив. Тя е една от най-старите университетски очни клиники в България.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).