ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
По уникален метод оперираха очите на четирима пациенти в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:55 / 27.10.2013Коментари (0)2136
С модерния метод безшевна очна 25+G парс плана витректомия и с най-бързата скорост на използвания инструмент - 7500 разреза в минута, бяха оперирани днес четирима пациенти в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. Това съобщиха от лечебното заведение.

Операциите бяха част от програмата на Осмия витреоретинален симпозиум на Клиниката по очни болести в пловдивската университетска болница. Лекционният курс се проведе в зала в "Новотел" - Пловдив на 26 октомври. В него участваха офталмолози от страната и чужбина. Днес, 27 октомври, посредством сателитна връзка те наблюдаваха в реално време безшевната хирургия, която началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и гост лекторът и хирург д-р Габор Шариот извършиха на четиримата пациенти с диагноза дупка на макулата - разкъсване на центъра на ретината.

При двама от тях бяха оперирани и двете очи. В България, когато финансирането по клинични пътеки на НЗОК, между операциите на двете очи трябва да има интервал от 30 дни. В световната практика, когато състоянието е спешно, се оперират едновременно и двете очи, разказа проф. Сивкова.

Тя потвърди, че и направените днес операции са по клинични пътеки. Уникален за България обаче е методът, който включва модерна апаратура, висока скорост на използвания инструмент - витректом, и богатия опит на д-р Габор Шариот. Той работи в Реклинг, Германия, и годишно извършва над 2000 подобни "ювелирни" очни операции.

Избраните за интервенциите са пациенти, посещавали Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" през последния месец. При един от случаите д-р Шариот фиксира потънала вътреочна леща. Тя е била имплантирана преди време, но проблемът се е появил наскоро.

Демонстрираният метод при операциите днес е един от най-съвременните за максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. При него офталмолозите работят през 3 миниатюрни отвора - с големина от едва 0,5 мм. Този тип оперативно лечение е подходящ за пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия - усложнение на захарния диабет, и с дупка на макулата - частта от ретината, отговаряща за ясното централно виждане.

По традиция в рамките на форума интервенциите се извършват с иновативния апарат Constellation. Тази година за първи път безшевната 25+G витректомия ще бъде с толкова висока прецизност - 7500 разреза в минута. Миналата година инструментът - витректом, с който работиха лекарите, имаше капацитет 5000 разреза в минута, припомни проф. Сивкова. Тя обясни, че екипът й има опит в извършването на този вид операции.

За осма поредна година домакин на витреоретиналния симпозиум е Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги". Тя е основана през 1946 г. като част от структурата на тогавашния Висш медицински институт - Пловдив. Тя е една от най-старите университетски очни клиники в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Икономическа криза
Акция срещу графитите в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1118) 54%
Не (804) 39%
Не мога да преценя (133) 6%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: