ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
По време на международния Пловдивски панаир ООН представя инициативи в подкрепа на бизнеса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:47 / 06.05.2005Коментари (0)1041
©
За първи път в рамките на Международния пловдивски панаир офисът на ООН в България представя глобални инициативи за насърчаване на бизнеса и за създаване на финансов сектор, отворен за всички. В общо пространство под наслов “ООН в подкрепа на бизнеса в България” в палата 6 на Панаирния град са разположени щандовете на ООН-инициативата Глобалния договор, на Международната година на микрокредитирането и на добре познатия в страната проект за създаване на заетост - JOBS.
Глобалният договор е доброволно обединение на частни компании, агенции на ООН, бизнес и неправителствени организации в истински глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданската отговорност. Лансирана за първи път през 1999 година, днес инициативата обединява над 1300 компании от цял свят, които доброволно спазват в своята дейност десет принципа, насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и противопоставянето на корупцията. Все повече водещи фирми в България се присъединяват към инициативата след старта й в страната през януари 2003 г. под егидата на българския президент Георги Първанов. По време на Пловдивския панаир представителството на ООН предоставя информация за всички, желаещи да научат повече или да се присъединят към Глобалния договор.
С резолюция на Общото събрание на ООН 2005-та е обявена за Международна година на микрокредитирането. Годината предлага на страните-членки на организацията, на агенциите от ООН и на партньори от цял свят да популяризират микрофинансирането и да допринесат за утвърждаването му като добра практика. Какво може да предприеме глобалната общност за радикално увеличаване на достъпа до финансови услуги? Как микрокредитирането и микрофинансирането могат ефективно да допринасят за намаляване на бедността и за насърчаване на икономическата активност? По примера на десетки страни, в България коалиция от партньори в микрофинансирането координира различни инициативи за отбелязване на Международната година. Коалицията обединява девет организации и проекти и представлява общност, която поддържа в началото на 2005 г. над 25 000 активни кредити, разполага с 80 млн. лева активен кредитен портфейл, и от стартирането на дейността си в началото на 90-те години до днес, е отпуснала кредити в размер на повече от 400 млн. лева.
На щанда на ООН посетителите на панаира могат да се запознаят и с резултатите от работата на проект “Заетост чрез подкрепа на бизнеса – JOBS”, една инициатива на Министерството на труда и социалната политика и Програмата на ООН за развитие. Наскоро проект JOBS навлезе в своята пета година. Зад гърба си той има солидния авторитет на проект, подпомагащ българския бизнес и насърчаващ една нова бизнес култура. Към края на март 2005 г. бизнес центровете са оказали подкрепа за разкриването на над 13 600 дългосрочни нови работни места и са предоставили консултации на над 29 000 местни фирми. Схемата за финансов лизинг на проект JOBS е уникален за България механизъм за микрофинансиране с револвиращ фонд в размер на 5,15 млн. щ. д. , който се управлява от бизнес центровете на JOBS. Към края на март броят на местните фирми, одобрени за достъп до финансов лизинг, възлиза на 718. Усвоените по проекта средства са в размер на общо 4,18 млн. щ. д. като почти четвърт от подпомогнатите фирми са новорегистрирани.
В рамките на Пловдивския панаир ще се състои една от инициативите за отбелязване на Международната година на микрокредитирането. На 12 май от 13:00 до 17:00 часа в зала “България” на Конгресния център ще се проведе Кръгла маса на тема “Кредитните кооперации: ефективни организации за микрофинансиране”. Организатори на кръглата маса са Българската асоциация на кооперативните кредитни организации, със съдействието на Националния комитет за международната година на микрокредитирането, с подкрепата на Програмата на ООН за развитие и Швейцарската агенция за развитие. Двама европейски експерти в изследванията на микрофинансирането и кредитните кооперации са гост-лектори на кръглата маса – проф. Йохан Бразда, от Виенския университет и Тоде Тодев, старши вицепрезидент на Фолксбанк АД, Австрия. Сред българските участници в кръглата маса са представители на микрокредитиращи организации и кооперативи, както и техни клиенти.
“ООН в подкрепа на бизнеса” е мотото на участието в Пловдивския панаир на българското представителство на световната организация, която през 2005-та година чества 60-години от своето създаване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Матури 2025
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: