ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Подземна улица под Главната ще прочуе Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:12 / 15.10.2007Коментари (0)5419
© Plovdiv24.com
Античният Филипополис ще възкръсне като подземен град на едно ниво под съвремения център на Пловдив. Такава е идеята на професора от университета по архетектура , строителство и геодезия в София арх. Тодор Кръстев."Това е включено като част в приетия наскоро общ градоустройствен план на Пловдив", обясни за "Акцент за вас" известният специалист по опазване на паметниците в миналото.

Грандиозният замисъл предвижда разкриване на намиращите се все още под земята останки на древния Филипополис и свързването им заедно с вече реставрираните останки от миналото в един подземен античен град . В момента част от Античния античния форум е в плачевно състояние, обрасъл е в бурени. А това е центърът на античното пространство, което продължава и под площада. Самият Античен форум има квадратна структура, от която е разкрита само част. Една част от колоните и капителите са изнесени другаде. Друга част, Одеонът , е наяве . Трета все още се намира под площад "Централен".

Според проф. Кръстев трябва да се разкопае целият форум на античния Филипополис., включително и останките под пощата и под площад "централен". Те ще бъдат свързани с подземни улици и издигащите се в момента , ни в клин ни в ръкав останки в подлеза на "Тримонциум" , с малкия Одеон и с подлез "Архетектурен". Когато идеята стане реалност , ще вървим в подземна улица , минаваща под Главната , където ще разглеждат останките от Античния стадион."В момента част от тях са експонирани в "Екселсиор", а други - в магазин, припомня архитект Кръстев.- Трети се намират на Джумаята. Големи части от стадиона обаче не са разкрити. ИМа някои, които са в процес на разкриване , но други само са сондирани." Проф.Кръстев обещава нещо, което е невиждано не само в Европа, но и в целия свят. "Целта е този подземен град да бъде свързан с хоризонтални и вертикални връзки с надземната структура. Виждам една такава връзка към АНтичния театър, а от там - към интересната антична част в Стария град - Лапидарума. Предлагаме нови авангардни решения - асансьори между подземното и горното ниво. Интересна е възможността да се използват и подземните тунели на Гражданска защита , които ще служат като връзки . Целта е да се направи цялостна система от туристически маршрути , които свързват всеки елемент на подземния град музей. Тогава на посетителите ще може да се предложи обиколка на експонатите и необходимото време за разглеждането им.

"Всичко ще бъде свързано с мултимедия, с 3 D-модели, даващи представа кък е изглеждал Античният град. В момента няма никаква изнесена информация за античните паметници и хората ги подминават - за тях това са просто някакви камъни. Не са сложени дори табели , които да сочат кой е средновековен. Има пълна дезинформираност по отношение на ценностите . Мултимедията ще покаже каква е връзката на всяка една част с цялото и тогава вече ще има интерес."
Проф. Кръстев предвижда в подземния град да има търговски , културни и и информационни центрове, такива, които няма да нарушават общото въздействие на античните паметници.

"В подлез "Археологически" е намерено едно много добро решение с разкриването на античната улица и епископалната резиденция. За съжаление там беше построен и един ресторант на много на много неудачно място , който отне част от качествата на комплекса. Новите строежи могат да компрометират идеята за новия град. Ако се построи този търговски център, който е предвиден до пощата, ще се нанесе удар върху проекта." Проф. Кръстев вижда и други трудности пред реализирането на грандиозния му проект. "Един възможен проблем е съществуващата подземна инфраструктура . Под пощата изградена сложна съобщителна структура от национално значение. Под улиците пък има колектори. Техниката обаче непрекъснато се развива - бежзжичните връзки стават ежедневие, а изграждането на колектори също търпи еволюция.

На този етап използването на пространството под пощатата ще бъде трудно , но важното е създаването на създаването на подземния град да бъде поставено като цел. ИНаче построяването на един подземен паркинг в центъра на форума може да сложи края на цялата идея. ДРуг проблем е този със собствеността -някои обекти попадат в частна собственост и собствениците трудно ще се съгласят да ги предоставят за обществени функции. Но ако например собственикът на "Екселсиор" има изгода от подземен достъп към универмага , може да подпише договор с общината. Решението е в едно публично -частно партньорство. Трябва де се реши и въпросът с нормативната база, свързана с използването на подземното пространство. В момента , когато един собственик се натъкне на подземен обект , първата му работа е да се обади на НИПК да дойдат и да преместят останките , за да почне той да строи. А когато обектът стане част от подземния град , той ще стане още по-уникален.

Все още е далеч денят, когато пловдивчани ще могат да се разхождат в подземния град и от форума под пощата и площада ще минават по закрити улици чак до Римския стадион. Тепърва ще се прави обект подобен проект и ще се пресмята стойността на този грандиозен замисъл. Важното е , че той е залегнал в общия градоустройствен план, а не е просто някаква химера. "Нужни са големи усилия от страна на бъдещата управа на Пловдив, за да бъде реализирана идеята стъпка по стъпка - обяснява проф. Кръстев.-Важното е , че Пловдив притежава всички предпоставки за реализирането на тази уникална идея за подземен град музей. По света има градове с подобни елементи. Например под центърана Лиеж има много интересна подземна структура с чудесна информационна система. В Париж на остров Сите има крипта, в която посетителите могат да видят как е изглеждал градът през Средновековието . Нещо подобно може да се види в Брюксел и ЖЕнева. Но всичко това са само отделни елементи. Пловдив има шанса да разкрие цял подземен град музей , който ще бъде уникален за света. Това ще доведе огромен исторически поток, от цял свят ще идват хора да видят това чудо.



Източник: в."Акцент за вас"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Music Of The Ages 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Футбол - други
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: