Поискаха намаляване на автобусните линии в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:23 / 01.12.2021
6249
"Фактологическото състояние на обществения градски транспорт в Пловдив е, че той е изцяло частен, нередовен, с лошо обслужване, злоупотребяващ с публични средства и обект на проверка от прокуратурата. Темата е гореща за настоящия кмет Здравко Димитров (ГЕРБ), тъй като прокурорската проверка, бе придружена и с арести на директора и гл.счетоводител на ОП "ОКТ".

Отговорът на кмета е създаване на ново ОП "Екобус", с чиято функция и цели днес общинските съветници (поне тези, които проявихме интерес), бяха запознати на проведената среща. Принципно създаването на подобно дружество е стъпка в правилната посока, макар да стана ясно, че има огромна съпротива от частните превозвачи за създаването на подобно дружество.

Тук изникват съмненията дали представянето и създаването на подобно дружество, не е просто прехвърляне на горещия картоф за следващия мандат. Идеята на кметската администрация е дружеството да кандидатства по програми, които още не са отворени. Другата идея е да се създадат 2 нови автобусни линии, които да обират ученици и студенти.

Т.е. да не се засягат частните интереси. Поради тези причини, ясно заявих на проведената среща на кмета Здравко Димитров и зам-кмета Тодор Чонов, че е необходимо намаляване на настоящите 29 автобусни линии в Пловдив. Поне 4-5 от тях са излишни, поради дублиране на маршрутите, които бяха създавани през годините в частен интерес.

Необходимо е новото общинско двужество, да има ясна цел и задача, да измести поетапно частните превозвачи, по реда на изтичане на договорите им. В противен случай, оставаме заложници на бизнес и лобистки интереси. Ще подкрепя създаването на подобно дружество, тъй като без него нямаме инструмент за кандидатстване по европейски програми, но ще настоявам в кратки срокове, за ясни ангажименти за цялостно превръщане на автобусния транспорт в общински.

В противен случай, подобно дружество би било само генератор на административни разходи, което да затвори устите на малцината критикуващи административната немощ и бездействие, за да осигурят безметежно протичане на оставащите 2г. от мандата на Здравко Дицитров, по темата градски транспорт. На картинката, влезлите и излезли в Пловдив автомобили, за месец октомври т.г. през всички входно-изходни артерии", обясни общинският съветник Слави Георгиев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (84):
01.08.2024 Остро разкритикуваха директор на общинско дружество в Пловдив
18.07.2024 Решиха откъде ще минават бъдещите градски линии 103 и 104
16.06.2024 Автобуси тръгват по "Модър-Царевец", условието е 20 млн. лева
18.05.2024 Ще има ли Пловдив скоро електрически автобуси, говори заместник-кметът Савина Петкова
16.04.2024 Показаха как би изглеждал градският транспорт в Пловдив, ако стане общински, а не частен
16.04.2024 В Пловдив показват 12-метров електрически автобус
Още новини от Новини от Пловдив:
Общинско предприятие търси нови служители
Пловдивчанин: Едва не умрях на пътя, млада двойка ми спаси живота...
Иван Петков ще води листата на БСП в Пловдив, Манол Генов в облас...
В Пловдив изнесоха подробности за опасното вещество, източник на ...
Започна монтажът на светофар на улица "Даме Груев"
Полицията в Пловдив подхвана джигитите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).