ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Полицаи дават МР 3 за добросъвестни шофьори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:33 / 31.08.2007Коментари (0)2727
Днес от Пловдив Българската Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки стартира национална кампания "Не карай пил!" . Кампанията се провежда със съдействието на министерството на Вътрешните работи и на Пловдивската полиция. На пресконференция днес освен представители на Асоциацията и областна "Пътна полиция" присъстваха и производители на алкохолни напитки, както и ген. Нонка Матова .

Според председателят на Асоциацията Бранимир Ботев това една благородна кауза, защото основните им цели са борбата срещу злоупотребата с високоалкохолни напитки." Кампанията се осъществява по пилотен за Европа проект и ще протече на принципа на стимулирането на добрите водачи , а не на принципа на санкцията на тези, които са нарушили закона. На територията на Пловдив и Карлово представителите на МВР ще извършват проверки, с тази разлика , че този път няма да взимат талони или да съставят акт, а ще стимулират съвестните шофьори. Ще бъдат раздадени над 1000 МР 3 от областна дирекция на полицията. Още днес ще видите първият водач, който ще бъде спрян, проверен и ако е изряден ще получи своята МР3", обеща Бранимир Ботев.

Организаторите направиха демонстрация по бул."България" - пред хотел"Санкт Петербург", където първите наградени за  безопасно пътуване бяха гръцки гражданин и една жена.

Целта на кампанията е да се променят обществените нагласи и да има нулева толерантност към пияните шофьори. Бранимир Ботев демонстрира записа на МР 3, който носи съвсем човешко послание.

"Нека една страхотна вечер завърши така, както е започнала - с добро настроение и без повод за съжаление. Имаме един добър съвет към теб, когато се готвиш да излизаш :Недей да рискуваш".

Ботьо Гергинов от областна полиция допълни , че статистиката наистина е тревожна. "Според проучване повече от 68 % от българските граждани не знаят колко е допустимото количество алкохол, за да седнат зад волана. В ръцете на такива хора колата вече се превръща в оръжие. От 2000 до 2006 година има 2 854 тежки пътни произшествия с 366 убити и 3 645 ранени хора по вина на водачи под въздействие на алкохорл. Леките транспортни произшествия са около 10 пъти повече - средно по 5-6 хиляди на година", алармира Гергинов. Освен това той допълни, че има ясна тенденция на увеличение на пияните шофьори в петък вечер и в почивните дни и ръст на тежките ПТП-та след употреба на алкохол. Според него децата влизат с голям интерес в часовете по безопасност на движението и споделят за това как техните родители са си сложили колана пред да шофират.

Кампанията "Не карай пил!" ще включи и много информационни дейности и разговори в училищата. "Очакваме промяна в обществените нагласи и обществената търпимост и заинтересованост и то предимно от младите хора. Искаме нашата идея да стигне до максимален брой хора. Всяко дете да каже татко ако ти си пил дай на мама да кара. Така че ние разчитаме на най-близките хора на водачите", допълни Бранимир Ботев.

Всъщност една от основните задачи на българската асоциация е да наложи отговорната консумация на алкохолни напитки. За това през месец май организацията е била одобрена от Европейския форум за отговорна консумация за провеждането у нас на програма, насочена срещу шофирането след употреба на алкохол. В популяризирането на кампанията се разчита на сътрудничество и съвместна работа с медиите, голяма част от които вече проведоха аналогични кампании.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Такситата в Пловдив с нови цени
Предложиха паметникът на Альоша да бъде махнат
Масови протести срещу цените на горивата
Пет трупа открити в Нови Искър
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: