ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Посещението на папата е едно от най-големите събития за Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:56 / 03.04.2005Коментари (2)5142
©
Десетки хиляди посрещнаха папата в Пловдив на 26 май 2002
В пловдивския храм “Св. Лудвиг” епископ монсеньор Георги Йовчев отслужи света литургия в памет на папа Йоан Павел Втори. Богомолци в храма казаха, че ще се молят Йоан Павел Втори да бъде провъзгласен за светец, тъй като са велики делата му.
Кметът Иван Чомаков заяви, че папата е от онези велики личности, от които трябва да се поучим. Кметът оцени като едно от най-значимите събития посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив през 2002 г. Пред радио Пловдив той каза: "Папата беше човек, който беше надскочил религията, която изповядва и се бореше за мир между хората, за любов, за единство, за всички онези добродетели, които човек трябва да притежава, човек с дълбока толерантност. Рядко такава личност се ражда на този свят. Доближил религията много близко до проблемите на хората, направил я много достъпна. Такива личности никога не трябва да ги забравяме, да ги помним и да се стремим това, което те са се опитали да ни кажат с поведението си, с думите си, да не го забравяме и да го прилагаме в живота".
Монсеньор Георги Йовчев: "Човекът, който чрез кръщението е станал чедо на бога, той не може да не бъде щастлив. И затова светият отец папата и в своята предсмъртна агония казва: "Бъдете щастливи! Аз съм щастлив. Бъдете щастливи!" Защото той знаеше, той силно вярваше, че преминава от този свят към своя небесен отец, към радостта и щастието, което Светият отец, нашият небесен отец папа, който е наш папа - баща, е приготвил за онези, които го обичат."
Митрополит Неофит: "Моментът е тежък, защото светът се разделя с една видна и много достойна фигура в католическия свят. Ние си спомняме посещението на Негово Светейшество в България, знаем неговите послания, знаем неговата категоричност, с която заяви, че не може да допусне и по никой начин не може да бъде убеден, че има българска следа в атентата срещу него. Чухме неговите послания за църквата, за единството, за достойнствата на българските манастири, на нашето монашество. Знаем за неговите усилия да бъде миротворец, да бъде всякога там, където е най-необходимо да се чуе думата на църквата по важни обществени и икономически въпроси, въпросите на войната, на правата на човека, на справедилвостта на каноничността в църквата. Има много неща, които издигат авторитета на този църковен лидер, и паметта му действително ще бъде вечна в християнския свят."

Папа Йоан Павел ІІ посети Пловдив на 26 май 2002 г. и отслужи тържествената меса на централния площад
©
"Рядко такава личност се ражда на този свят" - каза кметът д-р Чомаков
, където се стекоха над 10 000 поклонници от страната и чужбина. Главата на Римокатолическата църква отслужи на български език тричасова Голяма Света литургия за Неделя на Света Троица по католическия календар заедно с кардиналите от неговата свита, епископи и католически свещеници от България и чужбина. Папата провъзгласи за блажени монасите Камен Вичев, Йосафат Шишков, Павел Джиджов, които са били осъдени на смърт и екзекутирани през 1952 г. заедно с Блажения епископ Евгени Босилков. Светият отец обяви датата 13 ноември, която влиза в църковния католически календар, като ден за честване на тяхното възпоминание. Посещението на Светия отец завърши в Пловдив със среща с млади католици, по време на която той нарече България страна на розите и ги призовава да дадат своя принос, за да може страната ни всеки ден да се превръща все повече в земя на гостоприемството и на мира. "Не знам дали ще мога да видя някога отново България, добре, че мога да се срещна с младите българи в края на своето посещение. На вас ви принадлежи утрешният ден. Пожелавам на вашия обичен народ утрешният ден да бъде най-добрият. Прегръщам ви всички и ви благославям", казва той, преди да отпътува от страната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.04.2005 г.
0
 
 
Аз изповядвам източно православие, но наистина свеждам глава в почит на този велик радетел за МИР и ОБЕДИНЕНИЕ на цялото ХРИСТИЯНСТВО - Папа Йоан Павел 2! Жалко, че света се разделя с такава личност!
Aнонимен
на 03.04.2005 г.
0
 
 
Папата е най-святаталичност на света!!!Поклон пред тази велика личност!!!
Защо сте дали този Ганчо Ганев да прави иконата за Папата,че той е самодеец и изобщо няма представа от рисуване,всичко го прави със ситопечат,тово е измама.Друг път давайте на човек образован и който знае да рисува
такива личности има в областта на иконата като Карабашев ,рисува църкви и икани голям майстор, а не със сито.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2024/2025 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: