Посрещаме Божигробската чудотворна икона на Света Богородица от Йерусалим

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:35 / 11.07.2010
9821
Божигробската чудотворната икона на Света Богородица от Йерусалим - едно от най-големите духовни съкровища по Светите земи, ще бъде в Пловдив за храмовия празник на митрополитската църква "Света Марина". Свещеният образ на Благословената Дева Мария, наречена Божигробска, ще бъде изложен за поклонение в храма през празничните дни - 16, 17, 18, 19, 20 и 21 юли т.г.

17 юли е денят, в който православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина.

Божигробската чудотворна икона на Света Богородица ще бъде донесена от църковна делегация от Йерусалимската патриаршия - Архиепископа на Иоапия Дамаскин, придружаван от Архимандрит Модест. Посрещането на светинята ще бъде на 16 юли 201 г. на площад "Централен" в Пловдив в 18 ч. По същото време ще пристигне и Негово Светейшество Вселенският Патриарх Вартоломей. На специално изградената за случая трибуна на площада Негово Светейшество патриарх Вартоломей, Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и много архиереи от целия православен свят и Българската православна църква, ще отслужат тържествен молебен пред Чудотворната икона на Света Богородица Всички ще се обединим в обща молитва към Всеподателя Бога и Пресветата Божия майка за здраве, мир, благоденствие и благодатна закрила на нашия град и народа ни. С чудотворната икона на Света Богородица от Божи гроб Вселенският патриарх Вартоломей и архиреите от различните поместни православни църкви и множество свещеници ще се отправят в литийно шествие по Главната улица до митрополитския храм "Света Марина", където Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей ще възглави Празничната вечерня по случай храмовия празник. След това иконата ще остане в храма за поклонение, освещение и благословение на вярващите. 

През празничните дни митрополитската църква "Света Марина" ще бъде отворена непрекъснато - и през нощта, за да могат да се докоснат до светинята всички, които пожелаят, и да се поклонят.

Чудотворният образ на Пречистата Дева Мария, изобразена с Богомладенеца Христос на ръце, се намира в храма на Светия Гроб Господен в Йерусалим. Много са чудесата и изцеленията, извършени от Богородица, и описани от вярващите. Затова и почитта към Божията майка е един от основните елементи от духовния живот на християните.
Чудотворното изображение на Божигробската Пресвета Богородица е уникално. Свещеният образ на Божията Майка има особено място в сърцата на православните християни по целия свят. Иконата напуска храма в Йерусалим само на големи празници с разрешение на Светия Синод на Йерусалимската Патриаршия. За пътуването й в Пловдив е издаден специален документ и за нас, християните от Пловдивска епархия, този жест е голямо благословение - ясен знак за братските отношения между Българската православна църква и Йерусалимската патриаршия, и признание за Пловдивска епархия като средище на силна вяра и вековни общочовешки духовни ценности.


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
21.07.2010 Ред и дисциплина преди заминаването на чудотворната икона
21.07.2010 Призовават християните да ограничат посещенията в "Света Марина" днес
20.07.2010 Миряните стигнаха почти до бой в защита на реда си пред църквата
20.07.2010 На четирима им прилоша на опашката пред църквата "Света Марина"
20.07.2010 Раздават осветени копия от чудотворната икона на вярващите
19.07.2010 Възрастен човек припадна, докато чакаше да се докосне да чудотворната икона
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Деца с тротинетки се потрошиха в Пловдив
Поредно ПТП в Пловдив
Утре правят първа копка на проекта, за който в Пловдив се говори ...
Прокуратурата: Не следва да се изнасят повече данни от разследван...
Тези са кандидатите за депутати на ПП-ДБ в Пловдив
Пускат за движение новия мост над река Марица


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).