Поставят информационни табели на 6 паметника в Цар-Симеоновата градина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:09 / 07.05.2009
1315
Информационни табели ще бъдат поставени на 6 паметника в Цар-Симеоновата градина в Пловдив на 8 май. Те ще бъдат на български, английски и немски език, ще запознават посетителите с историята на личността, на която е посветен монумента, и с неговия автор. Табелките ще стоят до паметниците на Люсиен Шевалас, Христо Ботев, Найден Геров, Душо Хаджидеков, Васил Петлешков, Георги Сава Раковски.

Инициативата се осъществява чрез спечелен проект на тема „Опазване на културно-историческите паметници в градската градина „Цар Симеон" в Пловдив". Той е финансиран с 3100 евро от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи" към Министерския съвет. Проектът е разработен от група младежи с подкрепата на дирекцията по евроинтеграция на община Пловдив.

Целта е пловдивчани и гостите на града да се запознаят с част от миналото на Пловдив, поднесена по начин, който се използва в музеите и културно-историческите места в Европа, поясни заместник-кметът по евроинтеграция Ганчо Колаксъзов. Това е част от пакет с проекти за запазване на културното наследство, добави той.

Цар-Симеоновата градина е избрана от младежката инициативна група, тъй като е една от емблематичните забележителности на Пловдив. Тя е създадена само за 10 месеца - от октомври 1891 г. до юли 1892 г., от швейцареца Люсиен Шевалас в чест на Първото българско изложение. По-късно е обявена за паметник на парковото изкуство.

Младежите, работили по проекта, са посетили родните места на Ботев, Бенковски, Хаджидеков, Петлешков и Раковски. Те са написали текстовете и са създали дизайна на информационните табели.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).