Пожарникари демонстрират умения в центъра на Пловдив

Автор: Ивет Калчишкова
Коментари (0)
11:14 / 09.09.2024
1791
Пожарите, белязали лято 2024 в област Пловдив, са тези в общините Хисаря и Калояново, както и в Карлово. Всички те се застъпиха, което доведе до по-трудното им загасяване. Част от тях застрашиха населените места - хора, покъщнината им и бяха период за изпитание, обобщи директорът на РДПБЗН Пловдив – ст. комисар Васил Димов пред репортер на Plovdiv24.bg.

По-рано днес започна демонстрация на умения и техника на пловдивските пожарникари и спасители. Инициативата е част от Седмицата за пожарна безопасност, която се провежда от 9 до 15 септември.

Директорът направи анализ на последните няколко месеца, които бяха придружени от множество пожари.

"Тази година екстремните събития започнаха доста по-рано. Много по-бързо започнаха да придобиват големи мащаби и се превърнаха в бедствия. Статистиката на произшествията не показва нарастване, но мащабът им нарастна".

По думите му никога не са им излишни още доброволци. Всеки човек искаш да помогне е добре дошъл. Той коментира завишаването на санкциите за граждани, които с един фас палят цяла гора. 

"Санкцията е само едната страна. Ефективното им налагане е проблем. Трудно се установяват извършители. Текстовете в Наказателния кодекс не са леки. Правеницията трябва да бъде засилена. Искаме да достигне до хората, че всеки един от нас трябва да бъде отговорен и да знае последствията".

На мнение е, че щатовете в пожарната, както и техниката никога не достигат, а професията им изисква много хора и добър ресурс.  

"Пловдив се развива с бързи темпове и ние като дирекция трябва да търсим бърза адаптация. Техниката не ни е достатъчна, а е важно тя да е надеждна и с всички необходими функции. Очакваме нова техника следващата година".

Всички желаещи могат да отидат и да разгледат пожарната техника до фонтана пред Община Пловдив. Още в първите минути нетърпеливи граждани се срещнаха с огнеборците и по любопитстваха за спецификата на професията им.

От своя страна пожарникарите им показаха специалните маски за въздух и им позволиха да сложат истински каски.

Много родители доведоха своите малчугани да се порадват на пожарните автомобили, да седнат на шофьорското място и да се снимат за спомен. 

По-смелите ще могат да гасят огън с пожарогасител. Впечатляваща за всички минувачи бе гледката на автомеханична стълба, която се издигна над фонтана пред Общината.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (67):
15.09.2024 19-годишният доброволец Светослав ще живее!
28.08.2024 Добра новина от УМБАЛ "Свети Георги" за младежа със 75% изгаряния
16.08.2024 Община Калояново откри сметка в помощ на пострадалите собственици на имоти
29.07.2024 Пострадалият 19-годишен доброволец остава в тежко състояние
24.07.2024 Нов пожар в Пловдивско!
24.07.2024 Испански пожарникар похвали българските си колеги
Още новини от Новини от Пловдив:
Пълна мистерия в пловдивско село, издирват тайнствена жена
Пловдив се включва в глобално събитие, обединяващо хора от цял св...
Деца намериха портфейл в парк "Белите брези", издирва се собствен...
Шофьорка, убила дете на пешеходна пътека в Пловдив: Признавам се ...
Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха от автомоби...
Момиче краде капачки от автомобил, камера засне всичко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).