ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Познахте ли този булевард в Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:40 / 14.01.2024Коментари (1)8910
© Акция фото Пловдивъ
Отново интересна снимка провокира пловдивчани да познаят кой булевард е запечатан на снимката, видя Plovdiv24.bg във фейсбук групата "Акция фото Пловдив".

При по-внимателно вглеждане се вижда, че това е бул. "Княгиня Мария Луиза". Снимката е правена в края на 60-те години на миналия век, когато се е казвал "Лиляна Димитрова" и всъщност булевардът е имал статут на улица.

В далечината се вижда църквата "Света Петка, близо до кръстовището с ул. "Петко Д. Петков".

Пловдивчани си спомнят, че вдясно е имало спирка, където се е продавала вкусна лимонада.

За да разширят булеварда е трябвало да съборят доста къщи. Пловдивчани си спомнят и за кръчмата, сладкарницата, аптеката, тото пункта, тапицерският цех, баня "Здравец", хлебарницата.

Ето и по-подробно описание на пловдивчанин: 

"В ляво под блока: ателие за ловене на бримки, шивашко ателие, мъжки и дамски прически с отделни салони, фотопропаганда, супермаркет с голяма светеща реклама "Родопа", домашни потреби, магазин за детски играчки, обувни магазини включително и за детски обувки. Имаше и щанд на Млад техник, но в кой магазин вече нямам спомен."

И още интересни подробности за живота на улицата и бръснарницата на Бай Манчо:

Бръснарницата му се намираше до градинката на Л. Димитрова в БЗНС клуба. Сега там е сградата със сините стъкла. Като при всеки бръснар при него имаше постоянно присъствие на двама трима на лакардии, обменяха си информация, клюки, и т.н. Инвентарът му се състоеше от ръчна машинка за подстригване, ножици, неизменния каиш, бръсначи гребенчета и т.н.

Често успокояваше клиентите си, особено тези които за първи път прекрачваха вратата му с думите: - Няма да се плашиш, аз знам всяко коренче на косата ти! Едно от ценните неща беше неговата информираност за живота в Пловдив, особено за кръчмите. Разправяше на дълго и нашироко традициите за всяка една култова такава - Рожен, Пловдив, Малък Бунарджик и други, за които не бях чувал. Ицо Черноземски беше друга риба. Бохем и изключителен автомонтьор.

Имаше опел Комодор, рядкост за края на 60-те и 70-те години. Петър Шатъров- Доктора. Така му казваха колегите. Роден 1939 год. До трето отделение учи в френския колеж, за съжаление затварят колежа. По-късно пълен отличник, но с двойка по руски език. Както сам казва, заради него прекъсва образованието си.

Става чирак на известния за времето си бай Кольо Съчмата и след някоя и друга година започва самостоятелно работа. Изключителна памет. Можеше да назове събития и факти с датировка без да сбърка. Освен това имаше инженерен талант, изключителен професионалист. Само с един поглед казваше дадена част от кола с каква може да се замени от друга марка, модел, с допълнителна обработка или не. Знам за случай когато присади на мерцедес 307 спирачна помпа от Москвич, докато дойде оригиналната. И много други разни историйки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е как да не си позная моя собствен булевард. Тая снимка даже е сравнително нова. '40те е имало още 1 ред къщи от католишката махала, където сега е булеварда. Коя година точно са сринати, не знам.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Лиъм Пейн
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: