Православен храм на най-високото пловдивско място

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:00 / 04.01.2009
3141
Православен храм да се съгради на най-високото пловдивско място, най-отгоре върху Джендем тепе, решили общинските съветници още през 1943 г. Преломни времена обаче дошли. Кръстът бил сменен с петолъчка. И вместо да се строят,  църквите почнали да се рушат. Дошло време, когато , за да се прекръстиш, трябвало да се огледаш на всички страни, та да не би някой да те види и  издаде. /Някои от някогашните дебнещи сега се оказват най-напетите богомолци./ По същото онова време бабичките тайно драпали с окуцелите си крака към святата Кръстова гора.

"Решението на общинския съвет в Пловдив от 1943 г. е юридически в сила, никой никога не го е отменял. То не е било случайно. Някога, преди много векове, на същото място е имало раннохристиянска църква", каза кметът Славчо Атанасов пред Plovdiv24.bg. Той присърце е приел идеята на своите някогашни предшественици. Намерил се и богат бизнесмен, който разполага с проект и е готов да инвестира нужните за деянието четири милиона лева. Предвиден е и лифт-асансьор за тези, които не могат да се изкачат догоре пеша."Това е и начин да се съживи тепето. За да се възроди, е нужно там да има хора", убеден е Атанасов.

Осъществяването на замисъла няма да е лесно. Комисия начело с главния архитект Румен Русев вече действа по въпроса. Предстоят сложни преговори с различни министерства, докато се издейства разрешението за строеж. Там, най-отгоре на тепето. Храмът ще носи името на покровителя на Пловдив Св. Ерм.

Градът освен от магистрали, канали, зали, подлези, надлези, тоалетни... Има потребност: и от архитектура, и от култура, и от паметници... И от душа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Затваряйте прозорците! Пожар в Маноле, при който гори патешка тор...
Специална комисия следи строителството и парите за стадион "Локом...
Община Пловдив дарява последния имот на АПИ за финалното довършва...
Доста амбициозна програма за ремонти на район "Западен" - лек гаф...
Култово! В Пловдив автобус върви по 4 линии наведнъж, пътниците п...
Район "Южен" с нова придобивка за над 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).