Празник на българския танц на сцената на Античния театър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:19 / 29.05.2005
925
Истински празник очаква почитателите на танца и музиката на Фестивала на оперното, оперетното и балетно изкуство, който ще се проведе на сцената на Античния театър в Пловдив от 6 до 12 юни. Две са новите заглавия в програмата тази година - "Оперета под звездите" на Йохан Щраус и танцовият спектакъл "Триптих в български ритми" с участието на балетната трупа на “ОФД” – Пловдив, балетно студио “Буратино”, допълнителен балет и ансамбъл “Тракия”.
В първата част ще видим сюита по танцовата драма “Нестинарка” на Марин Големинов. Една култова за българското изкуство творба, върху музиката на която се пресъздават нестинарски танци и обряди. Сценографията и костюмите са изключително ефектни със стилизирани фолклорни мотиви. Между колоните на Античния театър високо под звездите се издига огромна икона на Св. Богородица.
Втората част на своеобразния танцив триптих представлява едноактен дивертисментен балетен спектакъл по музика на Георги Андреев - музикалният автор на спектаклите на Нешка Робева. Музиката е с подчертан български характер и с изключително интересен аранжимент, в който са включени всички възможни ударни инструменти (класически и народни), голям симфоничен оркестър, орган, пиано и др. Хореографията разчита тази музика в отделни оригинални сцени и танци (мъжки бой с геги, танц с налъми, любовен дует и др.) Съвременният ритъм и пулсация на спектакъла, както и прелестните лирични епизоди допадат на публика от всички възрасти.
В заключителната част на спектакъла ансамбъл "Тракия" представя “Хубава Яна” - тракийски сватбен ритуал. Жизнерадостни ритми, сияйни багри – едно истинско тържество на българщината.
Хореографията и режисурата на спектакъла са на Желка Табакова и Даниела Дженева, художник - Кузман Попов.
Припомняме, че Фестивалът на оперното, оперетното и балетно изкуство предшества традиционния Верди фестивал ( 13 - 29 юни), чиято програма "Пловдив24" публикува. На уникалната сцена на Античния театър ще видим солистите Арон Аронов, Цветелина Малджанска, Александър Крунев, Елена Чавдарова, Жанета Стегарева, Александър Текелиев, Габриела Георгиева, Камен Чанев, Ивайло Джуров.
Представленията са от 21 часа, билетите ще бъдат с цени 4, 5 и 6 лв., за чужденци - 20 лв. Информацията е предоставена от ОФД - Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежка катастрофа със загинал край Пловдив
Огромен клон се стовари на оживена улица в "Каменица"
Катастрофа в центъра на Пловдив, младеж се натресе в джип
Сигнал: Индийци вече карат автобуси в Пловдив! Не говорят българс...
В Пловдив санкционират за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци...
В Пловдив не се смилиха над Георги Георгиев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).